Ihneď mäkké, ihneď zdobiteľné medovníčky - netreba cesto nechať odstáť
Autor receptu: eliniatko
Konečne sa mi podarilo zdokonaliť recept na medovníky, ktorý som od kohosi dostala, tak,
že už nebudem meniť.
Skutočne už im nechýba nič. Cesto sa robí rýchlo, ľahko, netreba ho nechať odstáť (ihneď
po dorobení môžme
vykrajovať a piecť), pracuje sa s ním skvele a dobre sa aj vaľká a nerozpadá sa, po
dopečení sú ihneď mäkké a aj
mäkké (v uzavretej nádobe) ostanú, a možno ich ihneď zdobiť. Od dvoch rôznych
ochutnávačov označené ako
"najlepšie čo kedy jedli". Voňajú dokonale. Vyskúšajte, uvidíte :)
20 minút príprava |
20 minút na 160 °C |
Postup
- Najprv zmiešame všetky suroviny - ručne, poriadne, do hladka. Ak sa konečná "guľa" cesta lepí, miesime ju ešte na podložke s ďalšou troškou múky (po troške pridávame kým má sprvnu nelepivú konzistenciu). Nezľaknite sa džemu, nebude ho ani cítiť, no dá cestu úplne iný rozmer. Ja som dala jahodový, ale vyberte aký máte či aký máte radi (ale nie s veľkými kúskami). Na konci vznikne krásne, vláčne cesto čo sa fantasticky vaľká (treba trochu pomúčiť dole aj hore).
- Vyvaľkáme na pár mm a vykrajujeme - pokladáme na vymastený plech na ktorý ešte položíme papier na pečenie. Naj sa mi piekli pri nastavení rúry na ohrev zhora. Vy podľa svojej rúry samozrejme. Ak máte radšej hrubšie, budú sa piecť okolo 10 min. (kontrolujeme priebežne, podľa rúry), tenšie okolo 6 min.
- Na konci pečenia (poslednú minútku, keď už sú medovníky skoro hotové - potrieme vajíčkom, o chvíľku vyberieme. Necháme chvíľku vychladnúť a môžme jesť, odložiť, či zdobiť :-)
- Sú krásne, nedrobia sa, nepukajú, hneď sú mäkké, voňavé. Ja som dorobila jednu dávku a chystám sa na ďalšiu, tak doma chutia :-) (Čo medovníčky nikdy neboli také obľúbené).
- Dobrú chuť!