Viedenský rezeň
Viedenský rezeň

Wiener Schnitzel - národné jedlo Rakúska videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 16. mája 2019. Komerčný recept.

Pojem Wiener Schnitzel je chránené geografické označenie pre rezeň z teľacieho mäsa. Z akéhokoľvek iného mäsa to už nie je schnitzel, ale obyčajný rezeň. Zobraziť celý popisPojem Wiener Schnitzel je chránené geografické označenie pre rezeň z teľacieho mäsa. Z akéhokoľvek iného mäsa to už nie je schnitzel, ale obyčajný rezeň. Rakúski a talianski experti na kulinárstvo sa nevedia dohodnúť na pôvode tohto jedla, isté však je, že prvýkrát bol servírovaný na bankete v katedrále sv. Ambriglia v Miláne v roku 1134. Aby bol schnitzel schnitzlom, mal by byť podávaný vo Viedni, a čašník má byť oblečený vo fraku. Rakúšania majú totiž štýl.

Suroviny

600 g
3 ks
Na zemiakový šalát:
700 g
2 ks
250 g
4 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme v trojobale.

  2. 2

    Vyprážame na horúcom oleji z oboch strán do zlata.

  3. 3

    Podávame so zemiakovým šalátom.

  4. 4

    Ako urobiť zemiakový šalát: Najskôr uvaríme zemiaky v šupke v osolenej vode. Uvarené zemiaky ošúpeme, nakrájame na kúsky.

  5. 5

    Cibuľu a uhorky nakrájame na menšie kúsky, pridáme olivový olej, vínny ocot, soľ a korenie. Premiešame a pridáme nakrájané zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať. Zľahka premiešame a necháme odstáť.

  6. 6

    TIP majstra Ihnačáka: Do strúhanky na obaľovanie pridajte nadrobno nakrájanú pažítku alebo sezamové semienka, rezeň bude chutiť zaujímavejšie.

Diskusia k receptu

angelikasch
"Finta je v tom mede. A v tej horčici," vraví Richard.

Nuž, med aj horčica vám v surovinách na šalát chýbajú.
frezia68
Rezeň má byť z teľacieho stehna,má sa vyklepať na tenko 2-3 mm a má pokryť tanier.Na tanieri je obal správne nafúknutý,ale má sa vyprážať na bravčovej masti s maslom.Ale pre ulicu vyprážať veľké množstvo,snaha sa cení a nekritizujem,len pripomínam :-).
45678
@Marianne (16.5.2019 12:15)

Prečo tak reaguješ? Ja tam nevidím žiadnu kandidátku, čo sa babe chcelo,to sa jej prisnilo:-) , mne to nepríde nič politické, je to podobne,ako keď niekto propaguje recept pod značkou Oetker, či názov hotela, či recept od známeho speváka .Toto ma od dobrého šnicla neodradilo:-)
marianne
@45678 (16.5.2019 15:32)

ja mám asi divný PC, lebo kolkokrat otvorím video, toľkokrát je tam agitka do EU, chodím tu relaxovať a hladať inšpiráciu, nie prezerať kandidátov do EU, ešte aby na mňa aj z hrnca vyleteli, sa mi vidí moc..
klukodvody
Tak jsem si ještě říkal, proč se ten mrňousek tak mračí. No a došlo mně to. Protože to je vlastně takový malý nepodarek, krabatý a maličký. On se stydí. Já vím, že nemohou rozdávat řízky přes celý talíř, ale tak bych asi napsal telecí řízek a pak bych ho krásně dokřupava usmažil ve vysoké vrstvě a nafotil. No a další ??????
bubaya
Milá redakcia, prosím, opravte ten názov. Je to wiener Schnitzel, s veľkým S, podstatné mená v nemčine sa píšu so začiatočným veľkým písmenom. Aj pri videorecepte. Ďakujem.
boxik
@Zinnajdha (22.5.2019 13:29)

Tento Wiener Schnitzel sa mu však veľmi nevydaril , aj amatér by sa zaň hanbil a pán Ihnačák je ,alebo sa tak tvári, špičkou medzi slovenskými kuchármi.
mathias
Kto si chce pochutnať na pravom viedenskom šnicli nech navštivi reštiku Figlmeuller vo Viedni. rezervácia je možná cez Internet, bez rezervácie nemáte šancu si ho dať. Jediná osoba, ktorá zvládla dvojitú porciu bol Bud Spencer
radox1
@Mathias (24.5.2019 11:25)

no,ten rezen je tenucky,tak som s nim nemal problem.a sancu sa tam dostat ma kazdy kto si pocka vonku v rade.my sme cakali 15 minut.