Hydinové mäso

Hydina v kyslej kapuste na gazdovský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Ja sa tohto jedla neviem dojesť, tak mi veľmi chutí.

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso môžeme použiť rôzne. Ja som použil kuracie stehna a morčacie krídla bez koncov po prvý kĺb, spolu to bolo 1,5 kg mäsa. Mäso očistíme, zatiaľ nesolíme.
  2. Pripravíme si ostatné suroviny. Kapustu v plechovke použijeme aj s nálevom. Táto kapusta je čista bez korenín, tak pridáme koreniny. Pokiaľ máte domácu kapustu s koreninami, tak s koreninami opatrne, len trošku. Cibuľu môžete použiť len žltú - tri kusy. Ja to mám rád skombinovať mladú cibuľku a pór. No nemusí to tak byť. Cibuľu krájame na kolieska a cesnak očistíme a necháme celé strúčiky. Slaninu som zabudol odfotiť - tú pokrájame na 1,5 cm kocky.
  3. Ak vám ostane koža zo slaniny, tú dáme na spodok hrnca. Na kožu dáme polovicu kapusty aj s nálevom a ideme si pripraviť mäso i zeleninu. Ja som použil hrniec liatinový. Použite taký hrniec, v ktorom sa vám jedlo nepripáli.
  4. V panvici si opečieme slaninu, aby pustila masť. Tu vyberieme z panvice a na výpeku opečieme chvíľu mäso, aby chytilo vôňu slaniny. Mäso odložíme na bok.
  5. Teraz dáme do panvice odloženú slaninu aj zeleninu a trochu to vo výpeku podusíme. Tak mäso a zeleninu máme pripravenú, teraz môžeme ukladať všetko do hrnca.
  6. V hrnci na kapustu dáme vrstvu mäsa, na to zeleninu plus cesnak a na to ešte zvyšok mäsa ak ostalo. Zalejeme pasírovanými paradajkami. Posypeme mletou paprikou.
  7. Na paradajky pridáme zvyšok kapusty a koreniny, škoricu na vrch. Osolíme podľa toho ako máme kapustu slanú, aby ste nepresolili. Dolejeme vodu po vrch kapusty. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Zapneme na 200 °C na 70 minút.
  8. Po tomto čase rúru vypneme a necháme to v nej ešte 30 minút vydýchnuť. Otvoríme a usmeje sa na nás takáto nádhera. Počas pečenia si uvaríme zemiaky alebo pripravíme inú prílohu podľa vlastného želania.
  9. Naložíme na tanier a na čo ďalej písať, už budete vedieť čo urobiť.