Hustá strukovinová polievka na indický spôsob (vegan)

Autor receptu: veganvidya

Toto varievam veľmi často a podľa mňa zvláda aj začiatočník :-). V tomto chladnejšom počasí príjemne zahreje. Ako strukovinu môžete použiť polený zelený alebo žltý hrach či červenú alebo bežnú šošovicu; zeleninu podľa chuti.

6
porcií
60 minút
príprava

Postup

  1. Strukovinu najprv poriadne premyjeme a môžeme aj namočiť do studenej vody na pár hodín. Vodu zlejeme.
  2. Uvaríme vodu so soľou. Pridáme do nej premytú strukovinu. Necháme variť bez pokrievky asi 10 minút, pričom stále zbierame z povrchu penu. Potom prikryjeme a varíme dovtedy, kým je strukovina takmer rozvarená (hnedá šošovica sa nikdy nerozvarí dohladka).
  3. Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu. Pridáme ju do vody s rozvarenou strukovinou a povaríme do polomäkka.
  4. Pripravíme si koreniny. Zohrejeme olej. Dáme naň najprv horčičné semienko - pár sekúnd popražíme na slabom ohni - žiadne korenie nám nesmie zhorieť, lebo bude celá polievka horká! Potom do oleja pridame ďalšie koreniny a ďalších pár sekúnd pražíme - koreniny začnú pekne voňať. Pridáme kokos a ešte ho chvíľu opekáme - tiež začne rozvoniavať. Potom túto koreninovú zmes vložíme do polievky - pozor, bude to dosť bublať! Necháme ešte asi 5 minút spoločne variť, aby sa chute a vône spojili. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu citrónovej šťavy. Táto polievka by nemala byť ani štipľavá, ani kyslá. Čilli a citrónová šťava by mali jej chuť iba jemne dopĺňať. Podávame len tak alebo s chlebom, nekysnutou plackou, na ryži a pod. Získame tým kompletné jedlo.