Hustá paradajková polievka s pohánkou (fotorecept)

Autor receptu: janger

Paradajkovu polievku mame velmi radi. Hlavne vtedy, ked je z cerstvych paradajok. Ked sa tie paradajky najprv upecu v rure, tak je este lepsia.... Ako napln som dala pohanku. Pouzivam ju do polievok casto.

6
porcií

Postup

  1. Paradajky prerezeme , dame ich na plech (prerezanou stranou nadol). Pridame pokrajanu cibulu, cesnak, jarnu cibulku (mozete jej dat kludne viac, ja som mala doma uz len dve, chcela som ju minut), na kusky pokrajanu cili papricku (podla chuti i viac ako 0,5). Pridame i pokrajane jablcko. Moja mama davala vzdy do rajcinovej polievky jablcko, velmi tam pasuje, aj ja to tak robim. Pridame cerstvy rozmarin, tymian. Posolime, posypeme cerstvo pomletym korenim a polejeme olivovym (pripadne inym) olejom.
  2. Dame to do rury, ktoru sme rozohriali na 220 stupnov (klasicky vyhrev). Paradajky upecieme. Treba dat pozor, aby sme ich nespalili. Ak je treba, teplotu znizime.
  3. Trosku to nechame ochladit a potom postahujeme z paradajok supky.
  4. Vyberieme haluzky tymianu. Vsetko ostatne dame do hrnca. Tiez aj stavu, ktoru paradajky pustili. Ponornym mixerom to dobre rozmixujeme. Vznikne husta polievka, takmer kasa. Rozriedime to vodou, ja som dala asi 750ml vody a aj tak bola polievka este husta. Zdala sa mi trochu bleda, tak som primiesala mini plechovku koncentrovaneho paradajkoveho pretlaku. Prichutime podla potreby solou, korenim. Ja davam do polievky vzdy aj stipku cukru.
  5. V sitku dobre preplachneme pohanku. Uvarime ju vo vode, do ktorej sme pridali sol. Pohanku som varila s vodou v pomere 1:2. Varila sa asi 12-13 minut. Po uvareni ju pridame do polievky a este spolu vsetko dobre prehrejeme.
  6. Ja davam pohanku casto do polievok, namiesto slizikov, mrvenicky...Je to chutne, vyskusajte.
  7. Postruhame kusok tvrdeho syra.
  8. Polievku dame na tanier. Nasypeme do nej struhany syr, ozdobime petrzlenovou vnatou a mozeme podavat. Pripadne si mozete dat kopcek kyslej smotany. Aj tak je vyborna.
  9. Ak vyskusate, prajem dobru chut!