Husacia pečeň po dolniacky fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 9. apríla 2011

robievala to moja nebohá starká z dolniakov, ja som o tomto jedle básnila mojej susede, ktorá tiež pochádza z dolniakov, a Zobraziť celý popisrobievala to moja nebohá starká z dolniakov, ja som o tomto jedle básnila mojej susede, ktorá tiež pochádza z dolniakov, a tak sme to spolu dáko ukuchtili a veru že je to riadna dobrôtka tu je recept .....

4
porcie
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (kačacia iná nie je vhodná)
1 ks




Postup

  1. 1

    Umytú pečeň ( takú obyčajnú nie z vykŕmenej husi) vcelku opečieme na husacej masti zo všetkých strán. Pozor je to za chvíľočku hotové. Keď je hotová, okoreníme ju a osolíme. Podávame s lokšami, alebo s chlebom.

  2. 2

    husacie chrbty vypečieme aby sme získali krásnu voňavú masť pridáme cibuľku (nemusíme len môžeme pridať rovno husaciu masť)

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    masť v hrnci zohrejeme na vysokú teplotu (čas je 16:29 pre info ako rýchlo sa to urobí len je dôležitá tá vysoká teplota masti ináč by bola pečeň tvrdá) vložíme umyté osušené pečene v celku ( ja som použila kačaciu pečeň)

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    poobraciame zo všetkých strán čas 16:31

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hotová čas: 16:33 skúška vyberieme 1 pečeň a pichneme do nej keď nevyteká krv je hotová

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo. Je veľmi jemná. Podáva sa zaliate masťou a jeme s lokšami, alebo chlebom. Ak to nezjeme hneď sa dá skladovať zaliata v masti. Je to výborné aj studené, aj natretá masťna chlebe a pečienky nakrájané na tom. Inú pečeň ako husaciu a kačaciu neodporúčam.

    Husacia pečeň po dolniacky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

baculata
Ano, takto sa na tzv.Dolniakoch upravuje pečienka,moja mama aj svokra to robili týmto sposobom.S rozdielom, že pečienky su z vykrmených kačíc, vtedy stačí jedna - dva kusy.Je to v podstate aj trochu umenie upiect vačšiu pečienku, aby zostala bledá a pritom bola upečená a nie udusená.Je to skutočná lahodka, určite ste Vašich blízkych s takýmto jedlom potešili, vyzerá to velmi chutne,podarilo sa .Nedá mi nepozdravit celý Vás krásny kraj to pravé Slovensko.
michsamant
Husaciu pecen som este nikdy nejedla, asi ani nebudem, ale vyzera to naozaj velmi dobre.
yanah
presne takto isto sa robí husacia a kačacia pečeň aj u nás ...
egreska
mnam,je to lahôdka ...@mi ška a čo ti bráni skúsit ked prídeš domov ?
hubata
Takto sa robila aj na Záhorí: do geletky a do studenej pivnice sa ukladala nielen husacia a kačacia pečeň, ale aj pečené bravčové mäso a v lete (keď bolo najviac roboty na poliach) tak gazdiná len zbehla do pivnice a pozohrievala. Pamätám si ešte moju babku ako to tak robila a vždy si spomeniem na film "Vesničko má středisková" kde si tiež chladili chlapi pivo na 7 schode do pivnice - vtedy bolo najlepšie, ani studené, ani teplé ..........
cica2
júúj či by som si dala, dobre to vyzerá a aj ten chlebík, mňam
alenka0901
U nás,keď zvýšila pečienka, čo sa stalo málokedy, zvykla sa pomlieť, zmiešať s tukom a tak sa odložila do chladničky. Potom sme si natierali chlieb s tým tukom - to bola lahoda.
evilauri
Aka mnamka, musim si ist rychle odkrojit z rezna, aby som slinky zastavila :-)))
sjuz
miška, prinesiem ti na food fest...:)
dogagador
ked upeciem kacicku, alebo hus, mast si odlozim a nakupim kuracie pecienky, pekne si ich ocistim a urobim ich presne takto. preto kuracie, lebo tie dostat vzdy a su strasne lacne a su uzasne dobre takto pripravene!!!! husacia pecen je super, len je dost draha, takze tu mam len obcas.... :-(
kizjol
A zase som omladla... Keď som bola malá, moja maminka chovala kačky, kŕmila a keď ich pripravovala, voňal celý dom. Pečienku robila takto, ale opiekla k tomu aj kúsky kožičky, krv namočila so žemlami, upiekla a poliala touto zmesou zemiačky. To bolo žrádelko ... škoda, už nikdy som takú chuť neokúsila...
evas13
Vykŕmená pečeň, tak to je lahôdka a presne takto pripravená. Aj krv chytená na žemle a opražená na cibuľke, veru to bola bašta.
altyn
@matavarecha , nič v zlom, no prečo neodporúčaš inú pečeň než kačaciu a husaciu? Myslíš že kuracia sa takto upraviť nedá? Ja si často kúpim kelímok husacej alebo kačacej masti a presne takto opečiem kuraciu pečeň. Je to ako píše @dogagador , husacia pečeň je drahá a človek ju musí zháňať, s kuracou je to lacnejšie a rovnako chutné. Ja dávam čmk a trošku chilli hneď pri dusení a nie až potom a korenie stihne vsiaknuť do vnútra pečienky. :-)))))))))))
matavarecha
@altyn je to môj názor kuraciu som takto skúšala a zdala sa mi sypká. Súhlasím kačacia a husacia je naozaj drahá ale nejeme to predsa každý deň a raz za čas si urobiť radosť formou fajnotky. My napríklad nefajčíme a to čo iný prefajčia a prepijú my si robíme takúto radosť :-)))
1x 45678
altyn
@matavarecha ďakujem za odpoveď, som rád že si sa nenahnevala... :-))) Ja mám pečeň veľmi rád a pri mojej frekvencii konzumácie by som si nemohol dovoliť zháňať a kupovať tú husaciu či kačaciu... :-))) ale samozrejme ak na ňu natrafím, neodolám! A čo povieš na morčaciu? Občas ju u nás vidím v Billle, no ešte som ju nikdy neokoštoval... :-)))
jerica
Z domácej mám rada aj surovú , božské na jazýčku:-))
evanaaa
Altyn, kačacia je k dostaniu tiež a nie je až tak drahá, to len tie na trhu, z vykŕmených husí a kačiek. Aaj tá vykŕmená zvykne sklamať, je samá voda a po vypražení jej zostane tak polovička. Ale dobrota to je, musí sa nechať.
daewootn
....počas vojenskej služby jediná dobrota bola táto dobrota v balíku, zaliata v husacom tuku. Fľašku s pálenkou som dal kamarátom ale pečienka bola jedine moja.
svetlana9
@altyn - vložila som sem recept na morčaciu pečienku v kačacej masti. Inak ja tú morčaciu mám radšej ako kuraciu. Viac mi pripomína kačaciu.
eviana
Toto milujem, môžem vždy a všade a nikdy nemám dosť... mňam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia