Hubový paprikáš
Hubový paprikáš

Hubový paprikáš fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. septembra 2017
Hubový paprikáš (fotorecept)
Foto: sracz

Varím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov Zobraziť celý popisVarím rád už od čias ranného detstva. Nemali sme s bratom sestru a tak nás naša sladká mamka Aňuci zavčasu zaučila do tajov „čarovania“ s vareškou, aj s metlou, či ihlou a naša úžasná babička „lady Ann“ jej bez problémov „kontrovala“ s chovom domácej pernatej či chlpatej „hávede“, prácou okolo záhradky, ako aj s pestovaním vzťahu k prírode (huby, bylinky, zelinky a inšó), no predovšetkým s úctivou láskou k domácemu chlebíku a jeho ručnej výrobe. Mali sme však dostatok času aj na pestvá šrácov.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g prerastená
3-4 ks väčšia
200-250 g (agaricus bisporus)
200-250 g (baby bella)
200-250 g
200-250 g (húževnatec jedlý)
3-4 PL
1 ČL (jalovec)
1 ČL
1 PL
1 ČL
1 PL
podľa chuti
450-500 ml mexická „Cacique“
125-150 ml
2-3 PL
150-200 ml pokrájaná
150-200 ml pokrájaná
podľa chuti PL
600-800 ml




Postup

  1. 1

    S vlastnoručne nazbieranými suchohríbmi, hlivami, bedľami, muchotrávkami ružovými, pôvabnicami dvojfarebnými i fialovými, pečiarkami lesnými i lúčnymi som naposledy „majstroval“ v novembri 2005, keď sme so susedom a predovšetkým s dobrým kamarátom Dušim Tažikom (vedúcim výroby košického divadla, ktorý našiel tri prekrásne „smrečiaky“ alias hríby smrekové) hubárčili v okolí hornej bukoveckej hrádze. Z celej zbierky som doma navaril halušky s hubami, prevoňané údenou slaninou, zelerovou a petržlenovou vňaťou, no predovšetkým prepraženým maslom a čerstvým ligurčekom lekárskym. Spolu s jeho vzácnou pani manželkou Alenkou takéto halušky jedli po prvý raz v živote a za mojim „kopcovitým vajndlingom“ sa len tak „zaprášilo“! Nuž ale tu si za hubami našeho typu môžem „utrieť prázdne gamby“. Nahradil som ich „umelinou“, teda „kupenskými“, t. j. šampiňónmi, criminy, shiitake a portobello. Ale „šmakovalo“ nám aj tak, lebo som mal aspoň domácu borievku od TiBýka Nagya z Turne nad Bodvou a mletú „Bandi Urblík“ papriku z Komárna.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Išlo to „krát-dva“ – na vyškvarenej nakrájanej údenej slanine som do sklovita podusil na „mesiačiky“ pokrájanú šalotku,

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzičas som využil na očistenie a pokrájanie húb, petržlenovej a zelerovej vňate, čerstvý ligurček žiaľ nemám (po predaji rodinného domu v Des Moines, som ho zanechal novému majiteľovi) a sušený používam iba do polievok, zvlášť hovädzej a kuracej.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájané huby som podusil na šalotkovom základe, korunoval ich 2÷3 PL masla, premiešal a

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hneď posypal čerstvo mletými jalovcom (borievkou) a čiernym korením, mletou sladkou paprikou, guľášovo-klobásovou „KN“ zmesou, korením na kuracie mäsá a soľou.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní a asi 7´ podusení som všetko podlial viac ako ½ litrom kuracieho vývaru a nechal ďalších 10÷12´ dovariť.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nuž a išlo sa do finale; podusené huby som premiešal so sladkou smotanou „Cacique“, ako aj krabičkou šľahačkovej smotany, v ktorej som rozmixoval 2 kopcovité PL kukuričného škrobu „100 % Pure Corn Starch“ a zasypal pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťou.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hubový paprikáš som podával s parenou knedľou, ale chutný je s bársakou prílohou, trebárs len s „obyčajným“ domácim chlebíkom!

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Doslova zázrak; v tunajších obrovských horúčavách nám vykvitli aj naše „šipare“.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto som sa tešil hríbikom „bľižňakom“ 30. Septembra 2002 pod chatou kpt. Rašu.

    Hubový paprikáš (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mitzy
Krásne vyzerajúci paprikáš, milý Šrácko :) duchom mladý ako vidím i na poslednej foto.
tatranka
Ty si to tak krásne opísal,popísal,že mne veru až slinky tečú.My sme pred dvomi dňami boli s manželom na hubách a veru sa nám podarilo celkom bohate nazbierať v lesoch pri chatke u dcérky.Nechala som si pár obvarených v chladničke,lebo som veru plánovala ich urobiť na smotane.Sú to masliačiky,tak budú výborné.
Jedle bedle sme si povysmážali a vyskúšala som z nich aj hamburgery.No boli výborné!
Na dôkaz a aby si mi aj trochu závidel pridávam foto,tých pravých prírodných krásavcov.


zinnajdha
@tatranka , plôtik aký by som chcela, ale to by som musela bývať niekde na Sibíri (alebo už ani tam nie ? ).
tatranka
Chcela som ťa presvedčiť,nerozprávam len tak,ledabolo do vetra a tvoj recept sa mi veľmi páčil.Dnes som ho zrealizovala a veru aj veľmi chutil.
Pridávam dnešné obedové menu podľa teba.Len ja som volila k nemu cestovinu.


1x sracz
sracz
... nuž @Tatranka milá, ak si ten "hubpaprikáš" ukuchtila z húb Vašeho čarovného košíka, tak bol rozhodne lepší mojeho, lebo voňal slovenskou podtatranskou človečinou!!! Blahoželám a obom Vám prajem dobre po chuti!
sracz
Veľmi pekne ďakujem milej @Soni2811 a rád odpoviem aj na osobné otázky buď v TS (Tajných Správach), alebo na ferry@saske.sk. Srdečne pozdravujem a želám pekné dni!
mijaita
@Sracz mne se na tom paprikasi libi prave ta skladba jinych druhu hub nez jsou nase, lesni. Byl vyborný! S knedlikem, dalsi porce bude bud s krupicovýma nokama nebo jeste nevim :-) Dobry napad, skvely recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia