Hubové rizoto s omáčkou zo syra Taleggio a bylinkovým olejom

Jakub Reimitz
šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave, 23. septembra 2010
Hubové rizoto s omáčkou zo syra Taleggio a bylinkovým olejom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

240 g
1  ks , menšia
120 g
1,5 dl
4  pl strúhaný
 hliva, kuriatka, sušené hríbiky
 na ozdobu
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Na masle a olivovom oleji speníme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme huby, ryžu a restujeme tak dlho, až je ryža teplá. Pridáme biele víno, prípadne vývar. Ryžu varíme asi 15 až 20 minút.

  2. 2

    Do hotovej ryže vmiešame olivový olej, studené maslo a nakoniec prisypeme parmezán a zakvapneme. Rizoto musí mať krémovú konzistenciu.

  3. 3

    Syrová omáčka: Taleggio zbavíme oranžovej plesne a nakrájame na kúsky. Smotanu nalejeme do hrnca a pomaly varíme, kým zhustne. Pridáme syr, ktorý rozvaríme. Omáčku rozmixujeme do hladka.

  4. 4

    Náš tip: Bylinkový olej: Do olivového oleja nasypeme bylinky, neolúpaný cesnak a šalotku rozkrojenú na polovicu a pomaly varíme asi 30 minút. Teplota by nemala presiahnuť 85 °C. Hotový olej precedíme a necháme vychladnúť. Do studeného oleja nasypeme na jemno nasekané bylinky a premiešame.

Diskusia k receptu