Hubové ragú so širokými rezancami (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Pred dvadsiatimi rokmi k nám dorazila demokracia a talianska kuchyňa. Demokracia nás trápi do dnes, s talianskou kuchyňou sme sa naučili žiť. Ba čo viac my ju priam milujeme a varíme ju o dušu! Aj keď suroviny pre nás zo začiatku nedostupné, čo by to bolo za našinca, keby si nedal rady. A tak vznikla taliansko-slovenská gastronomická fúzia.
Ja som tiež fúzovala a vyšli mi z toho: Pappardelle s hubovým ragú, alebo Široké rezance s hubovou omáčkou.... vyberte si! Postup- Je ráno 9:00, pes vyvenčený, zuby umyté, káva uvarená je čas pustiť sa do práce. Kto chce ide do obchodu a tam si kúpi pappardelle, kto chce urobí si široké rezance doma. Mne sa chcelo, tak som sa pustila do práce. Do misky si dáme všetko podľa rozpisu a zamiesime cesto, najskôr vidličkou, potom rukou. Ak máte vajíčka tak akurát, nemusíte nič pridávať. Ak ale máte vajíčka veľké, pridáte trochu múky. Ak naopak máte vajíčka malé, pridáte trochu vody.
- cesto zamiesite tak akurát, ak ale nemáte strojček na cestoviny musíte cesto vymiesiť riadne-poriadne, úplne do hladúčka. Vymiesené cesto prikryjeme miskou a necháme ho odpočívať. A teraz môžem odpočívať aj ja, je na čase vypiť si kávičku.
- cesto sme nechali odpočívať cca hodinku, zatiaľ sme stihli nielen kávu ale aj noviny, a ideme vaľkať. Zase, kto nemá stroj vaľká ručne, kto má stroj vaľká strojovo...
- jednotlivé pláty ukladáme na utierku, posypeme múkou aby sa nám nelepili a necháme ich trochu obschnúť. Potom každý plát zrolujeme
- a nakrájame na zhruba 2cm široké rezance, môžeme ich nechať obschnúť a suché uskladniť vo veľkom pohári, alebo v dóze, kde nám nejakú chvíľu vydržia
- rezance uvaríme vo vriacej, osolenej vode. Mám taký dojem, že ich netreba variť ani tých 8 minút ako sa varia kupované cestoviny. Stačí takých 5 minutiek.
- a pustíme sa do ragú. Najlepšie hríbové ragú je z mladých dubáčikov, ale kdeže mladé dubáčiky sú?? no v mojom mrazáku veru nie!! tak si spravíme ragú zo šampiňónov
- cesnak si očistíme a len tak nasekáme... cibuľu nakrájame na mesiačiky, alebo hociako inak.... šampiňóny umyjeme, väčšie prekrojíme a tie malé necháme len tak
- a ešte si nachystáme smotanu, aby sme mali všetko pekne po ruke. Do smotany pridáme 1 PL horčice a 1 PL horčice kremžskej a dobre zamiešame.
- Na oleji orestujeme posekaný cesnak a cibuľu, pridáme šampiňóny, osolíme, okoreníme, podlejeme prochou vody z cestovín a dusíme
- a stále dusíme, asi tak 20 minút a potom pridáme smotanu zmiešanú s horčicami...
- a už necháme len prehriať, no a samozrejme ochutnávame a ochutnávame až zistíme, že omáčka je výborná. Ja som to zistila až potom, čo som pridala ešte za lyžicu kremžskej horčice a trochu bieleho mletého korenia.
- a servírujeme. Keď to chceme mať akože estetické, tak dáme do taniera rezance a do stredu dáme kôpku ragú a postrašíme petrželkou alebo niečim iným zeleným. Ja mám stále na balkóne zelenú petržlenku - heč.
- No a druhý spôsob je taký, že ešte horúce rezance vložíme do kastróla s ragú, všetko spolu premiešame a môžeme jesť. Dobrú chuť!
- Je 13:00 hod. a obed na stole.... stihla som navariť, oprať a zavesiť prádlo (2x), umyť kúpeľnu a WC, vypiť kávičku, prečítať noviny, kuknúť čo nové na Vareche, vyvenčiť psa, umyť psovi laby, nakŕmiť psa.... no a teraz si zaslúžim sadnúť a pekne sa napapať, no nie?
- Malá rada na záver: cestoviny, či už domáce alebo kupované, po uvarení nepreplachujeme studenou vodou, veď čo je to za nezmysel: najprv cestoviny uvaríme, potom ich schladíme a keď ich ideme jesť tak si ich zohrejeme v mikrovlnke..... najlepšie je uvariť a ihneď podávať :-)
|