Hubové ragú a medvedia quinoa (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

S ocinom sme boli cez víkend natrhať asi prvý Kysucký medvedí cesnak... ten chudáčik potom prekonal pár kilometrov vo vlaku a kým sme došli do Brna, tak sa mi v hlave zrodil plán pridať ho do quinoi...no a v zelovocí s lokálnymi potravinami na mňa hupsli ešte aj obrie krémové šampiňóny... tak nekúpte ich...kým som dorazila na privát, tak už sa mi v makovici črtala celkom zaujímavá kombinácia :D

1
porcia
5-10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Časť cibuľky som pokrájala a do zlata opiekla na oleji. Kým sa restovala, prepláchla som quinou studenou vodou a nechala odkvapkať. Plus som si rovnako prepláchala medvedí cesnak vodou, odtrhla hrubšie stonky a väčšie lístky som roztrhla na polovičky.
  2. Keď bola cibuľka zlatavá, pridala som quinou a popražila cca 2 minútky - zvýrazní to jej chuť :)
  3. Následne som túto zmes zaliala dvoma dielmi vody (v pomere ku quinoi), počkala som kým sa to celé zavarí a hrniec som preložila na rozpálenú zliatinovú platničku. Toto som na miernom ohni a pod pokrievkou varila 12 min.
  4. Kým sa spravila quinoa nakrájala som si zbytok cibuľky, orestovala ju v druhom hrnci do sklovita a následne som na to pridala na väčšie kúsky nakrájané šampiňóny. Mierne som to osolila a restovala som tak do polohotova :)
  5. Tak, na sporáku sa týra quinoa, restujú huby, a čas sa dá využiť na prípravu základu pre omáčku... V 200 ml vody som si rozhabarkovala 4 g múky a 25 ml ovsenej smotany. Inak nabudúce zvolím len 100 max 150 ml vody, som to trošku neodhadla, asi to bolo zbytočne veľa...
  6. V momente, keď boli tie šampiňóny v polohotovom štádiu, tak som na ne šupla kopcovitú ČL mletej červenej papriky a tak 1/4 ČL pálivej. A keďže ja sa vždy desím, že mi paprika zhorkne, tak si to v tomto bode postavím mimo oheň, riadne premiešam a až potom na oheň vrátim. Potom som to ešte pár sekúnd spolu poprehadzovala na ohni a zaliala pripravenou "omáčkou" alebo ako to nazvať :D A nechala som to dusiť za občasného miešania až do zhustnutia.
  7. Kým sa dusili huby, tak som dohotovila prílohu. Listy cesnaku som vmiešala do quinoi a opäť prikryla pokrievkou. Už na vypnutej ale stále teplej platničke som to takto nechala dojsť asi 10 min. Táto doba úplne stačí, aby sa cesnak sparil a zároveň quinoa pekne napučí a natiahne každý zbytok vody...Po tomto postáti by tam nemala ostať žiadna voda. Následne som to osolila a okorenila ml.č.kom a prišupla som pár nakrájaných čierných olív na oživenie :) (som mierne švihnutá a olivy dávam okrem sladkých koláčov skoro všade, čiže aj tu museli proste byť :D )
  8. A zatiaľ sa mi dodusili aj šampiňónky, celé sa to krásne zahustilo a ja už sa som to dochutila len ml.č.kom, slané sa mi to zdalo dosť. Ale ako hovorí mama, solím ževraj minimalisticky, takže predpokladám že každý si osolí ako mu chutí :) (Asi by sa tu hodila majoránka ale došla beštia...tak skúsim nabudúce :D)
  9. A naservínované to bolo s rajčinkami a prvou kysuckou redkvičkou, čo mamina vylovila zo skleníka...maličká síce, ale tá chuť! Ľudkovia, to tá z obchodu sa ani len s troma zavretými očami nedá porovnať!