Chlebové placky

Hrušovský lepník bezlepkový - pokus (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Už dávnejšie som po lepníku pokukávala, lebo má certifikát Regionálny produkt HONT z r. 2014.* Tradične sa piekol v kamennej peci pred pečením chleba ako skúška, či je už pec dobre vykúrená na cca 300 °C. Teda sa piekol z chlebového cesta, ktoré bolo vypracované v korýtku, gazdiná odtrhávala kúsky cesta, urobila bochník a po vykysnutí rozvaľkala na kruh hrúbky asi 0,5 cm o priemere asi 35 cm, sádzala do pece a piekla 5 minút obyčajné a cca 10 minút plnené.

2
porcie
90 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Dnes som piekla bezlepkový chlieb, tak som vyskúšala 2 ks lepníkov, lebo som bola zvedavá na chuť. Kto pečie chlieb, z cesta si odtrhne na bochník a nechá kysnúť, po vykysnutí vyvaľká kruh s priemerom cca 25-35 cm, podľa veľkosti plechu. Nepíšem recept na chlieb, každý má svoj osvedčený, niekto bez rasce, bez zemiakov, niekto pridá kyslé mlieko či jogurt. Ja som pridala zemiaky podľa doporučenia na lepníky. Na 1 kg múky 100 g uvarených zemiakov.
  2. Bezlepkové cesto sa nenafúklo ako kysnuté, mala som asi nechať hrubšie. Piekla som na 250 °C 5 minút a po otočení ešte 5 minút, lebo boli akési bledé. Hneď po upečení som ich potrela maslom a jeden natrela jahodovým džemom, druhý masťou s cesnakom. Na degustáciu stačí. Mala som obavy, že budú tvrdšie, ale boli mäkké, fajné. Keď sa piekli v peci, po vytiahnutí sa ometali husacím krídlom od múky, aj od popola. S čistotou sa nepreháňalo, popol vraj pomáha tráveniu.
  3. A koho zaujíma viac informácií o Hrušovskom lepníku, kliknite si na odkaz. Je to dobrota stará asi 300 rokov. Tak dobrú chuť :-).