Hŕstková polievka podľa makrobiotických princípov (fotorecept)

Autor receptu: caterina

Tento recept som pridala pre tych, ktori su vyznavacmi zdravej vyzivy, resp. uznavaju makrobioticku kuchynu. Ja prechadzam na makrobiotiku postupne a este sa len ucim ako pripravovat jedla. Nie je uplne jednoduche zvyknut si na novu chut, pretoze sa velmi nepouzivaju klasicke koreniny, len cerstve bylinky, morske riasy a dalsie ine ingrediencie, mne donedavna uplne nezname (ako miso). Ale v tychto jedlach viac vynika vlastna chut jednotlivych pouzitych surovin.

Postup

  1. Hrstku si namocime den vopred na aspon 12 hodin. Najlepsie je si hrstku namixovat vlastnorucne zo strukovin (sosovica, fazula, cicer, bob), ja som ale pouzila hotovu kvalitnu zmes, ku ktorej som pridala za hrst krupov.
  2. Pred varenim si asi 3 cm riasy Kombu umyjeme a namocime na 15 minut. Potom ju nakrajame na tenke pasiky. Riasu kombu je mozne kupit v obchodoch so zdravou vyzivou a je plna cennych latok. Polievku zaroven ochuti.
  3. Na oleji si dosklovita osmazime cibulku, pridame mrkvu nakrajanu na pasiky a zeler. Chvilu opekame.
  4. Ked zelenina uvolni vonu, pridame premytu hrstku a premiesame.
  5. Zalejeme dostatocnym mnozstvom vody a privedieme k varu. Ked polievka zovrie, vlozime do nej nakrajanu riasu Kombu a na miernom ohni pomaly varime domakka.
  6. Tesne pred dovarenim prihodime cerstvu petrzlenovu vnat (ja som pridala aj stipku morskej soli, ale nemusi byt, lebo nakoniec sa prida miso, ktore ju osoli).
  7. Ked je polievka uvarena, odoberieme trosku vyvaru na tanier a v nom poriadne rozmiesame jednu cajovu lyzicku misa. Miso sa vyraba zo sojovych bobov a je to jedna z najliecivejsich surovin na svete, ktora posobi preventivne proti rakovine. Tiez sa da zohnat v obchode so zdravou vyzivou. Vyvar s misom vlejeme naspat do polievky a nechame chvilu postat. Miso sa uz nevari, inak by stratilo ucinne latky.
  8. A podavame...Ako som uz uviedla na zaciatku, chut je ina ako s pouzitim klasickych korenin, ale viac vynika chut stukovin a zeleniny.