Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 25. októbra 2012

Nechala som si na konároch hrozno, ktoré sa mi občas, keď je dobrá dlhá jeseň podarí zachrániť pred mrazmi a tak máme na Vianočnom Zobraziť celý popisNechala som si na konároch hrozno, ktoré sa mi občas, keď je dobrá dlhá jeseň podarí zachrániť pred mrazmi a tak máme na Vianočnom stole svoje vlastné chutné hrozno..tento rok však počasie rozhodlo inak a tak sme ho museli obrať a spracovať..niečo sme si ponechali na jedenie a niečo som urobila na lekvár...ale tento lekvár ma prekvapil, má prekrásnu farbu aj chuť..

40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1/2 kg
1/2 kg
1/2 sáčku
1/2 šáčku
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Tak takéto krásne hrozno sme si nechali na Vianočný stôl...aj s listami na ozdobu...bolo ho za jedno vedro 10 litrové..

    Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Niečo sme si nechali na jedenie a ostatné som spracovala na lekvár aj s poslednými dulami..Hrozno som obtrhala a poriadne umyla v niekoľkých vodách...

    Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    pripravila som si aj dule...umyla som ich, očistila, ošúpala z kože a pokrájala na malé kúsky..

    Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    dala do hrnca spolu s hroznom variť, podliala som pol litrom vody...

    Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    všetko som povarila pol hodinu a potom som prepasírovala...do prepasírovanej kaše som pridala pol kg. cukru a postavila na sporák variť...miešala som, pokiaľ nezačal vrieť...aby sa cukor roztopil...počas varenia som pridala pol sáčku vanilkového cukru a pol sáčku škoricového cukru...

    Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Varil sa presne pol hodinu... urobila som skúšku na tanieriku..

    Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Do uvareného lekváru som pridala za lyžicu rumu a lekvár naplnila do pripravených pohárov.. tento lekvár môžete pokojne plniť do koláčov, nebude vytekať...dobrú chuť..

    Hroznovo-dulový lekvár so škoricou a rumom /fotorecept/ - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
musi byt fantasticky vonavy, rada by som ochutnala
marijanka712
Izka ty si šikulka opäť nejaká špecialitka ty dokážeš zo všetkého niečo fantastické vykúzliť -jednoducho krása a musí to byť plnohodnotný fantastický džemik
izabella929
@marijanka712. až mi bolo ľúto obrať to hrozno,,,ale určite by to mrazy zničili...tak aspoň bude do zákuskov parádmy lekvárik.-) ďakujem pekne.-)
stacy77777
Izabelka,džem musí byť fantastický,obdivujem úprimne,čo všetko dokážeš vykúzliť.
dajanca
No ešte že Ťa máme tu na Vareche... :-) skutočne som netušila, že z hrozna sa dá uvariť lekvár. Minulý rok sme mali bohatú úrodu, už som nevedela čo s ním... zásobovala som aj susedov. Tohoto roku žiaľ na jar omrzlo, ale ukladám a na rok dúfam využijem.... vďaka :-)
isabel1
Obdivujem Ta,ja som varila hroznový lekvár s gelfixom ,dule som zavarila aj uvarila džem.Na budúci rok určite spravím podľa Tvojho receptu.Musí byť mňamkový-škoda ,že Tvoj recept som nemala skôr,dakujem.
izabella929
@dajanca , ano dá sa variť aj z hrozna výborný lekvár..a mám taký dojem, že z pomedzi lekvárov je najlepší, čo sa týka chute...) doporučujem vyskúšať a budeš veľmi milo prekvapená...) inak kuk do môjho receptu hroznový lekvár s klinčekmi a škoricou a prečítaj so ohlasy varecháčok, ktoré už tento lekvár podľa môjho receptu uvarili tento rok...) veľmi pekne ďakujem za milý komentár.-)
izabella929
@isabel1 , ja osobne nepoužívam geflix, nemám s ním dobré skúsenosti...a teraz pred týždňom mi písala cez meil jedna pani, ktorá ho tiež chcela veľmi mať na polici a urobila z 10kg. hrozna a dala tam geflix a veru mala s tým veľký problém,,,spoločne cez meil som sa snažila všemocne jej pomôcť, aby to ovocie nevyšlo nakoniec nazmar..ja som takto prišla o 10 kg.jahôd, ktoré sa mi urodili vo vinici a bolôo mi toho strašne ľúto, ale musela som všetko veru vyliať...ja tu mám už recept na hroznový lekvár...je skutočne výnimočná chuť a varecháčky, ktoré ho už podľa môjho receptu varili mi písali, že tá vôňa, ktorá prevoňala celý dom pri varení tohto lekváru sa slovami nedá opísať...je to pravda...farbu a chuť má prekrásnu.-)
izabella929
@danculka , srdečne ťa pozdravujem, lebo som ťa tu dávno nevidela.-)) takže vitaj a veľmi pekne ďakujem za komentár.-))
izabella929
@zinnajdha. prosím ťa len nemiešaj hrušky s jablkami.-)))ja ti napíšem recept na lekvár z bieleho hrozna...nie je totožný s čiernym hroznom...takže, pokiaľ máš biele hrozno bez jadierok postup je iný a s jadierkami iný...to vieš iba ty...) pokiaľ máš s jadierkami, tak postup je taký: potrebuješ na jednu dávku: 1,5 kg bieleho hrozna, 1 citrón všetku šťavu a kôru pokrájaš na veľmi tenučké rezančeky,1 dl.likér to je na tebe aký si tam dáš..môže byť niečo ovocné, ale podstata je, aby to bolo svetlé..a 350g. cukru..postup: obrať guľky, poriadne umyť,povariť, prepasírovať...pokiaľ by si mala hrozno bez zrniek tak ho netreba variť, ale mixovať..prepasírované dáš na sporák variť, hne´d pridaj do neho všetky šťavu z jedného citrónu a pokrájanú kôru na rezančeky a priveď do varu...ke´d sa začne variť, pridaj do neho cukor celú dávku naraz...variš až kým nezačne hustnúť../skúška na tanieriku/ na záver pridaj do neho likér, pomiešaj a horúci ihneď naplň do pohárov..tento lekvár má prekrásnu farbu a chuť..nebudeš ľutovať čas..prajem veľa šťastia,,) ak by niečo nešlo napíš mi na meilovú adresu..ďakujem.-)
dajanca
no ešte že som sa sem vrátila a čítala ďalej... ja mám veru hrozno biele a s jadierkami tzv. muškát je veľmi aromatické ... to by som to bola pokašľala ... :-))
a ešte otázočka, čo keby som ho pomlela na odšťavovacom mlynčeku?
izabella929
@dajanca , vlaste tu nejde o to, že by sa to nerozvarilo, ale o tie jadierka..kôli tomu sa to má povariť, aby sa ľahšie pasírovalo...ja by som to nemrvila...nie je nutné, aby to bolo na kašu...vlastne tie šupky sú aromatické, škoda ich mrviť...chvíľku povar,prepasíruj a šup s tým na sporák...pol hodinku povar a máš lekvárik výborný..muškát je skvelé hrozno, keby nemal jadierka, len by som ho dala rovno variť...prajem ti veľa úspechov, nech sa vydarí a chutí celej rodinke.-)
slafka
Tento rok treba vyzobrat dulu, kedze hroznovy dzem je skvelyyy, tak treba k nemu braceka :-)))) a budu zase svojske mnamko darceky.
safran
fíha! to aby som si zakladala novú rubriku do KK? :-)
u mňa za 5 :-) najviac sa mi páči foto pri bode č.1 aj s textom ;-)
izabella929
@safran ...veľmi ma teší, že ťa zaujal tento skvelý lekvár...)mám tu mnoho zaujímavých lekvárov a džemov a už aj pokračujem s pridávaním nových a veľmi zaujímavých, takže rubrika sa ti určite zíde.-) vďaka za komentár...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia