Kyslé zemiaky

Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Voda z kyslej kapusty dáva tomu ohromnú chuť. Prečo hromničné, lebo teraz tá voda z kapusty najlepšie chutí. Je najlepšie vyzretá. Takto sa v tomto období robia u nás zemiaky na kyslo. Kvaka zlepšuje trávenie a očistu tela.

6
porcií
5 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tu sú základné suroviny. Karé bolo zmrznuté, tak som použil bravčové plece, je chutnejšie, ale sa robí dlhšie.
  2. Mäso je v celostí, kto chce môže pokrájať na rezne, to urýchli čas varenia. Tento kus mäsa trochu osolíme, okoreníme a posýpame rascou - prstami primerane. Nasekáme cesnak.
  3. V hrnci roztopíme masť a na nej opečieme mäso kolom dookola, aby sa zatiahlo. Ku koncu opekania pridáme cesnak. Na ňom mäso ešte cele otočíme, aby to chytilo cesnakovú vôňu. Toto opekanie nám trvá asi 15 minút. Teraz podlejeme čistou vodou tak 150 ml, zakryjeme hrniec a dusíme asi 30 minút, počas toho mäso otáčame. Po tejto dobe nám v hrnci ostane len tuk. Môžme si očistiť zemiaky a kvaku, ktoré krájame na 2 - 3 cm kúsky.
  4. Nalejeme zvyšok čistej vody a pridáme zemiaky i kvaku. Zakryjeme a pridáme oheň na plné pecky. Zhruba po 15 minútach sú zemiaky s kvakou mäkké. Cele často miešame, aby nám to neprihorelo.
  5. Môžme teraz naliať vodu s kapusty, dáme na silne varenie a za častého miešania varíme ďalších 15 minút. Zatiaľ si v mixéri zmiešame obe smotany, cukor a zemiakový škrob.
  6. Vylejeme do hrnca. Mäso vytiahneme a zemiaky so smotanou varíme ešte štvrť hodinu.
  7. Mäso krájame na rezne a vrátime do hrnca, nech to spolu všetko prejde.
  8. Čiže po hodine a pol máme zemiaky, aj mäso hotové. Necháme trochu vychladnúť a môžme nakladať. Nejaký chlieb k tomu a hotovo. Tá voda z kapusty dodá tomu výraznú chuť. Tak čo robili ste už kyslé zemiaky s vodou z kapusty. Skutočné voda v sude má teraz najvýraznejšiu chuť. Mäso má takú farbu, lebo som ho vytiahol a na suchej panvici trochu opiekol, aby peknejšie vyzeralo, to len pre zvedavcov.