Kyslé zemiaky
Kyslé zemiaky

Hromničné kyslé zemiaky s mäsom fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 26. januára 2019
Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept)
Foto: kvakac

Voda z kyslej kapusty dáva tomu ohromnú chuť. Prečo hromničné, lebo teraz tá voda z kapusty najlepšie chutí. Je najlepšie vyzretá. Takto sa v Zobraziť celý popisVoda z kyslej kapusty dáva tomu ohromnú chuť. Prečo hromničné, lebo teraz tá voda z kapusty najlepšie chutí. Je najlepšie vyzretá. Takto sa v tomto období robia u nás zemiaky na kyslo. Kvaka zlepšuje trávenie a očistu tela.

6
porcií
5 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

900 g
1 ks väčšia
800 g
1 hlavička
300 g
300 ml
1 PL
1 PL
1 PL
1 l
300 ml




Postup

  1. 1

    Tu sú základné suroviny. Karé bolo zmrznuté, tak som použil bravčové plece, je chutnejšie, ale sa robí dlhšie.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso je v celostí, kto chce môže pokrájať na rezne, to urýchli čas varenia. Tento kus mäsa trochu osolíme, okoreníme a posýpame rascou - prstami primerane. Nasekáme cesnak.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci roztopíme masť a na nej opečieme mäso kolom dookola, aby sa zatiahlo. Ku koncu opekania pridáme cesnak. Na ňom mäso ešte cele otočíme, aby to chytilo cesnakovú vôňu. Toto opekanie nám trvá asi 15 minút. Teraz podlejeme čistou vodou tak 150 ml, zakryjeme hrniec a dusíme asi 30 minút, počas toho mäso otáčame. Po tejto dobe nám v hrnci ostane len tuk. Môžme si očistiť zemiaky a kvaku, ktoré krájame na 2 - 3 cm kúsky.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nalejeme zvyšok čistej vody a pridáme zemiaky i kvaku. Zakryjeme a pridáme oheň na plné pecky. Zhruba po 15 minútach sú zemiaky s kvakou mäkké. Cele často miešame, aby nám to neprihorelo.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môžme teraz naliať vodu s kapusty, dáme na silne varenie a za častého miešania varíme ďalších 15 minút. Zatiaľ si v mixéri zmiešame obe smotany, cukor a zemiakový škrob.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vylejeme do hrnca. Mäso vytiahneme a zemiaky so smotanou varíme ešte štvrť hodinu.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäso krájame na rezne a vrátime do hrnca, nech to spolu všetko prejde.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Čiže po hodine a pol máme zemiaky, aj mäso hotové. Necháme trochu vychladnúť a môžme nakladať. Nejaký chlieb k tomu a hotovo. Tá voda z kapusty dodá tomu výraznú chuť. Tak čo robili ste už kyslé zemiaky s vodou z kapusty. Skutočné voda v sude má teraz najvýraznejšiu chuť. Mäso má takú farbu, lebo som ho vytiahol a na suchej panvici trochu opiekol, aby peknejšie vyzeralo, to len pre zvedavcov.

    Hromničné kyslé zemiaky s mäsom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
no, zemiaky na kyslo sme dávno doma robili iba ako polievku - je dobrá... ja vo svojej domácnosti robím okrem polievky/akurát cez víkend sme ju mali/ už aj ako prívarok s fašírkou. Ale ešte som nikdy nepočula o doliatí kyslej vody z kapusty, tvoj recept je naozaj zaujímavý a stojí za vyskúšanie, bojím-je to novota, ale skúsim...
patroveckypitrs
@Kimlo (26.1.2019 16:26)

Keby len za jeden. Ja som to doniesol ráno na chatu, kde bola partia. Dávali si aj po dva taniere, že je to ako liek. No neviem z čoho boli taký chorý, že by z večernej zimy? To som premeškal, keď som došiel až na druhý deň ráno.
haji
@Patroveckypitrs (27.1.2019 10:16)
To musela být super oslava, že všichni potřebovali první pomoc a "kapačku"! Gratuluji k tak hezky vyvedenému zaťkovi - fakt je dobrý kuchár! Ještě si poděkuj za dobrú dceru, byl to její výběr, ne?! Přeji hezkou neděli, někde s teplem uvnitř i vně. Zima je potvorka, zvlášť ta večerní! P.S. Ráda tě vidím!!
patroveckypitrs
@Haji (27.1.2019 12:37)

To vieš ako v tej pesničke - severní vítr je kruty počítej lásko má s tým. Veď tam boli aj s manželkami išli až na večer oslavovať Bohuša. Čo sa týka dcéry a zaťa ja som spokojný. Rozumejú si aj o mňa sa starajú a ja sa starám o vnúčence, učím ich všetko, čo som sa naučil za život aj huncutva. Keď by som náhodou chcel trucovať nasadia mi raw stravu a hneď som dobrý. Bol som vážne chorý, viac ako rok. No už je teraz omoc lepšie. Dosť o mne nech mu nekazím recept. Ale chcel som ti dať odpoveď a ďalej budem, len ako tichý pozorovateľ . Vďaka za milé slová.
klukodvody
Vidím to takhle. Neznám, ale určitě vyzkouším, vypadá to super a určitě to bude dobrota, Díky za recept a zdravíme.
zinnajdha
podbite bandurky to nie sú. Zahusťujú sa zápražkou alebo aspoň zátrepkou s množstvom múky. Kedysi bola aj múka kvalitnejšia ale dnes - aspoň u mňa vytvára nepríjemné kyseliny...
Toto jedlo, ktoré uviedol @Kvakac , je zahustené zemiakovým škrobom a netreba ho tam ani veľmi veľa...
Recept sa mi páči, ukladám a niekedy uvarím.
kvakac
@Zinnajdha (28.1.2019 13:19)

Vďaka za koment. Tak isto aj mne muka stvára hlúposti v tele, tak keď ju dám na začiatku jedla, tak to trochu zmení. Preto dávam hodne miesto muky zemiakový škrob.
janikbj
veľmi zaujímavo to vyzerá. pre mňa taká kombinácia u nás známych "podbitych bandurkoch" a "mačanky" + bonus mäso. nemôže byť zlé.
1x kvakac
zahra
@123 (26.1.2019 21:21)

Ja som z vychodu a podbite bandurky poznam nahusto ako privarok k masu alebo vajicku a robi sa aj s rosolom, ked je sudova kapusta.
zolik
@frezia68 (26.1.2022 20:42)
Mozno takto:
Kvakac kvaku vykvakal?
A ozaj! Kde je @kvakac ? Dlhsie som ho tu nevidela kvakat, komentovat, prispievat
1x kvakac
kvakac
@zolik (26.1.2022 20:50)

Sťahoval som sa a ešte mi aj počítač odišiel do hlbokého spánku, tak som si musel zaobstarať iný.
zolik
@kvakac (27.1.2022 08:12)
Som fakt rada, ze si sa ozval. Stahovanie nie je zrovna prijemna zalezitost. A neocakavane zdochnuta technika da tiez zabrat.
Pozdravujem a prajem aby Ti to v novom posobisku dobre varilo. Hrnce uz mas vybalene?

kvakac
@zolik (27.1.2022 18:07)

Jakoš sporák a hrnce museli buď prvé vybalene, až potom ostatný nábytok. prvé dva dni sme jedli na stojaka pri kuchynskej linke. no už je dobré, len stále ešte niektoré veci nemajú svoje miesto. Nie je to ľahké všetko dať na poriadok. Nuž keď sme sa rozhodli bojovať, tak nám treba. Hlavne že nám chutí jesť a piť. Žiadne mlieko, žiadne syry, ale alkohol nám dáva sily - há há.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia