Hrnčekový koláč s posýpku, náš najobľúbenejší

Autor receptu: tetulka

Recept odpočutý u dochtora v čekárne. Hned som si povedala, že ho mosím vyskúšat, lebo sa mi zdál velice friško hotový, bez časovo náročného postupu. A teda, aj je to výborný koláčik, šecci sme si ho oblúbili a pečem ho velice často, dokonca aj ked ma prekvapí nečekaná náščiva, za chvílku je maškrta hotová, prááávdaže za predpokladu, že máte suroviny doma. A čo je též velice dóležité, neny drahý, takže any penaženku velice nepreluftuje....

15-20 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny v miske dobre premiešame na hladké cesto. Cesto vylejeme do klasického veľkého plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a zarovnáme. Ak nemáme papier, tak plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Ale ja som si obľúbila papier na pečenie a nebojte sa, koláč sa dá ľahko po nakrájaní vyberať.
  2. Na vrch cesta poukladáme ovocie podľa sezóny. Samozrejme zbavené kôstok a väčšie môžeme poprekrajovať na menšie kúsky. Ak nemáme čerstvé ovocie, môže byť aj zavárané. /čerešne, marhule, broskyne, slivky, ríbeyle, ale aj viac druhov kyslejšie zo sladším/
  3. Urobíme si posýpku, udané množstvo surovín vystačí na jeden plech. V kastróliku si roztopíme maslo, alebo iný tuk /Palmarín/, pridáme hrubú múku a práškový cukor, dobre premiešame a hotovou posýpkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do vyhriatej rúry.