Jablkový koláč

Hrnčekový jablkový koláč s tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Vynikajúci koláč, nepresladený, vláčny, jemný. Na prípravu jednoduchý, s tvarohom a čerstvými jablkami, ktoré už tiež dozrievajú.* Je hoden vyskúšania.

Suroviny

Postup

  1. Jablkovú zmes pripravím najprv. Očistené - boli to padavky - a nastrúhané jablká vymiešam s cviklovým práškom, polohrubou múkou a všetkými cukrami tak, aby nebolo veľa šťavy.
  2. Pripravím tvarohový krém: Tvarohu som s hrudkami pomohla tyčovým mixérom. Pridala som doň obidve smotany, vajce, kryštálový cukor, múku a poriadne som premiešala.
  3. Na cesto do peny vyšľahám celé domáce vajcia so štipkou soli, kryštálovým i vanilkovým cukrom. Postupne prilievam olej s mliekom, premiešam. Nakoniec pridávam po častiach polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne lopatkou vymiešam. Väčšiu časť cesta – asi dve tretiny – vylejem na vymastený a posypaný plech rozmerov 22 x 35 cm.
  4. Na cesto po lyžiciach rozložím a rozotriem tvarohový krém.
  5. Navrch tvarohového krému rozložím ochutené jablká.
  6. Jablká zalievam zvyšným cestom - lyžicou.
  7. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov okolo 48 - 50 minút. Množstvo surovín je dosť - určite aj na veľký plech (30x40 cm). Záleží aký veľký hrnček použijete. Môj hrnček mal objem 3 decilitre. Kontrola špajľou. Pečte podľa svojej rúry a podľa veľkosti plechu.
  8. Upečený koláč nechávam trochu vychladnúť a natieram navrch koláča citrónovú polevu. Hustejšiu citrónovú polevu pripravujem vymiešaním preosiateho práškového cukru, citrónovej šťavy a mlieka, aby neboli hrudky. (Riedku zahustite práškovým cukrom a veľmi hustú zriedite mliekom). Polevu nechám stuhnúť.
  9. Koláč nakrájam a ochutnávka začína...