Hríbová so sušenými slivkami a citrónovou kôrou

Autor receptu: tiginko

Dlhšie som už nevarila túto vynikajúcu polievku, musím totiž šetriť vlastnými hubami. Recept som našla asi pred 20 rokmi v nejakom časopise a časom som si ho prispôsobila, ale základné ingrediencie zostali, lebo tvoria vynikajúcu kombináciu.

6-8
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hríby (ideálne suchohríby, dubáky) namočíme do cca 1/2 l vody na pol hodiny. Očistíme zemiaky a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Do hrnca dáme asi 2 l vody, pridáme hríby aj s vodou, nakrájané zemiaky, sušené slivky a bobkový list. Zatiaľ nesolíme. Varíme 1/2 hodiny. Po uvarení vyberieme bobkový list a snažíme sa zhruba spravodlivú polovicu a všetky slivky odobrať do druhej nádoby a rozmixovať ju do hladka.
  3. Potom ju vlejeme naspäť, pridáme obe rozmiešané smotany, soľ, čierne korenie podľa chuti a zvyklostí a nastrúhanú citrónovú kôru z polovice veľkého citróna. Necháme polievku krátko zovrieť. V prípade, že sa nám zdá veľmi hustá - záleží to na veľkostiach našich hrstí a zemiakov, dolejeme trochu vriacej vody. Po odstavení pridáme polievkovú lyžicu masla a polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Ochutnáme a poprípade dosolíme. PS: fotky mám nejaké odfláknuté, včera som varila obed dosť hekticky... ale keď ten recept naozaj stojí za zverejnenie!