Hrejivá masť s chilli papričkami a včelím voskom (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Asi každého z nás občas potrápi bolesť kĺbov, ak ste z tých šťastnejších a nebolia, tak Vám masť príde vhod po fyzickej práci, dobrej lyžovačke, alebo pre niekoho ako darček...

15 minút
príprava
3x60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Neľakajte sa množstva, plánujem časť z nich použiť ako darčeky. Množstvo si prispôsobte podľa vašich možností a potreby. Chilli papričky nakrájame, alebo rozmixujeme, ak nemáme čerstvé, môžu sa použiť aj sušené. Použite papričky s vyšším obsahom kapsaicínu. Tobolky kardamonu podrvte v mažiari, alebo použite mletý. Tuk je možné použiť tiež aký Vám je dostupný, domácu nesolenú bravčovú masť, kokosový olej, bambucké maslo.
  2. Všetky suroviny dáme do hrnca a ten uložíme nad paru a pomaly zohrievame, neprehrejeme, nevaríme, iba pomaly rozpúšťame asi hodinu. Potom necháme 24 hodín odstáť, opakujeme 2 až 3 krát.
  3. Vo finále masť rozpustíme a precedíme cez gázu, jemne vyžmýkame a hneď nalievame do pripravených čistých suchých pohárov. Dlho nečakáme, lebo nám to začne tuhnúť.
  4. Počas chladnutia premiešame, aby bola masť rovnako ochutená :) v celom pohári. Takýmto istým spôsobom robím aj masť z koreňa kostihoja, akurát je vhodný čas na zber. Nebojte sa, že Vám to vypáli pokožku, hreje, ale nie hneď. Hrejivý pocit prichádza postupne a má celkom dobrú výdrž :)
  5. Masť sa dobre roztiera, pekne vonia po koreninách a po včelom vosku. Dúfam, že sa obdarovaný potešia a na Vareche sa nájde niekto komu táto hrejivá masť príde vhod.