Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. marca 2013
Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept)
Foto: sracz

Patrím medzi tých, ktorí všetko ochutnajú. Aj „morské potvory“ - „okoštoval“ som skoro všetky dostupé druhy. Niektoré už viac nechcem ani vidieť, ale krevety Zobraziť celý popisPatrím medzi tých, ktorí všetko ochutnajú. Aj „morské potvory“ - „okoštoval“ som skoro všetky dostupé druhy. Niektoré už viac nechcem ani vidieť, ale krevety (shrimps) a hrebeňovky (scallops) som si obľúbil. Síce finančne náročnejšie, no príprava je jednoduchá, rýchla a z nutričného a zdravotného hľadiska sú nášmu telu veľmi prospešné. Rcp mám od mojej krajšej ½ - dnes mi veľmi ochotne pomáhala. Pripravili sme ich s ľahko stráviteľnou špargľou (tiež afrodiziakom), vhodnou aj pre redukčné diéty!

2
porcie
7 minút
príprava
30/8 minút
na 190 °C

Suroviny

8 ks telá
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby
3-4 PL
1 PL
2 viazaničky asi 50 ks
1/2 ks




Postup

  1. 1

    tu je všetko čo budeme potrebovať, teda okrem panvice, noža, polievkovej lyžice, šporáka a pekáča

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    začneme prípravou špargle, tá totiž potrebuje na pečenie 30´; vo zväzku nadvihneme jeden „klások“ a tam, kde sa zlomí, ostrým nožom, jedným rezom, odrežeme ďalšie (konce neodhadzujeme, je to vynikajúca surovina na super krémovú polievku, alebo ochutenú béchamel_ovú omáčku – pozri aj môj rcp „Špargľa v hodvábnej sukničke“); umyjeme ju pod tečúcou studenou vodou, osušíme papierovým obrúskom, alebo utierkou (handgerlíkom); porozkladáme po pekáči; jemne osolíme a oMČeKujeme, pokropíme olejom (max 2 PL) a rukami premiešame; vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C/375 °F

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než sa špargľa upečie, pripravíme „telá“ hrebeňovky jakubovskej; tie sú rozmerovo „jumbo“ veľké a preto ich pripravujem najradšej; malá rada naviac – ak ich kupujete, nehanbíte sa ich ovoňať, mali by mať vôňu tak medzi čerstvým maslom a čerstvo chyteným a vypitvaným pstruhom – ak cítite bársakú „nevábnu“ vôňu, nekupujte, Vaše peniaze a hlavne zdravie majú rozhodne väčšiu cenu!!! Podobne ako špargľu, aj jednotlivé „telá“ Jakuboviek, umyte pod tečúcou studenou vodou, nechajte ich poriadne odkvapkať, osušte ich, napr. servítkou, rozložte ich na pracovnú tácňu (ja som použil povoskovaný papier), obojstranne osoľte a oMČeKujte

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    asi 10÷12´pred dopečením špargle, na elektrickom šporáku nastavte 8. stupeň (z 12 stupňovej škály) a uložte naň veľkú panvicu, až sa rozpáli, nalejte na ňu olivový olej (opäť max 2 PL) a jednu PL čerstvého masla a nechajte ho rozpustiť (!!!neprepražovať!!!)

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    jednotlivé telá hrebeňovky, po obvodše „pogúľajte“ v jemnej žemľovej (rohlíkovej) strúhanke a

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ihneď ich ukladajte na horúcu olejovomaslovú „emulziu“ – trošku to zadymí, ale to nič – rozhodne s telami nepohybujte, nechajte ich, podľa ich „vzrastu“ a neskôr podľa skúsenosti, opekať ~ 4´, potom ich pomocou kuchyňských klieští otočte na druhú stranu (už by sa nemali držať dna panvice, ako luteránska viera, ak náhodou áno, neodtrhujte ich nasilu a nechajte ešte pár ´´ /sekúnd/ piecť) a pečte ich aj na druhej strane ~ 4´ (dobre upečené poznáte podľa toho, ak uprostred tela potlačíte prstom, cítite odpor gumy); na obrázku je vidieť ich peknä červenohnedú farbu

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ak išlo všetko podľa „grífu“, mali by ste hrebenatku (jemnú a chutnú ako maslo) aj špargľu (teraz s orieškovou chuťou) dopiecť skoro v jednom okamihu; potom to vyzerá takto a

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na tanieri takto – kto má rád, svoju porciu si pokvapká čerstvou citrónovou šťavou; súhlasím, musel som aj ja hlbšie načrieť do peňaženky, ale raz za čas, mi to krk nevykrúti a aj oslava vo dvojici (so siedmym krížikom na chrbátoch) môže prebiehať so špeciálnym jedlom; biele vínko k tejto pochúťke vynikajúco „pasuje“a my sme tentoraz zapíjali správne vychladeným furmintom z Viničiek na Zemplíne!

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dnes sme privítali prvý jarný deň, ale ešte pred dvomi dňami sa pani zime (pozrite sa na posledný obrázok) od nás ešte akosi „nechcelo“ aj keď naše kosti túžia po teplúčku. Tak nič sa nedá robiť, musíme sa vzápätí opäť „pozohrievať“ navzájom – jeden vedľa na druhom! Čiže, pomôž si človeče, aj Pán Boh Ti pomôže!!! Ta ňe?

    Hrebeňovka jakubovská so špargľou jednoducho a rýchlo (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tricia
Co tam po recepte - ale ten slovny doprovod !!! Vtipnyyyyyy :)))
izabella929
@sracz..toto som veru ani ja nejedla, ale podľa toho ako to vyzerá a podľa toho, čo o recepte píšeš, môže to byť fantastické...)))všetko zdravé suroviny...zaujímavý recept..) to počasie sa asi všade pobláznilo, lebo aj u nás to pred pár dňami takto vyzeralo...treba veriť, že slniečko predsa len svojimi teplými lúčami premôže túto bariéru prekonať a prinesie nám vytúženú jar...)
babav
@sracz ,scallops sú tiež moje najobľúbenejšie z plodov mora ,pripravil si ich perfektne (aj keď je mozne vynechať struhanku).Vsetky tvoje recepty na Vareche si zaslúžia obdiv a pochvalu,servujes ich vtipne ,s nostalgiou za mladými letami a s laskou k tvojim najmilsim.Vdaka za prijemne čítanie aj chutné recepty!
violeta
@babav , krasne si to napisala, @sracz toto je parada, dala by som si dnes na obed, ale take nemam, bude fazulova a ryzovy nakyp :-D
evusik
ach jáj, také by som si dala... súhlasia s tvojou prvou vetou "Patrím medzi tých, ktorí všetko ochutnajú. Aj „morské potvory“" ale som z malého mestečka a môžem iba tak snívať, že tu by som kúpila hoci aj chladené mušle sv.Jakuba, takže iba ak, tak na dovolenke....
oblizprst
Ako vždy, potvrdil svoju dobrú povesť zabávača a kuchára. Ďakujem!
gabi2006
Super komentár... :-) Špargľu ja môžem na akýkoľvek spôsob a novým chutiam sa nebránim, takže kebyže sa u nás dala kúpiť čerstvá (nie mrazená, mrazeným veciam neverím, hlavne rybám a iným mäsám) hrebeňovka, tak určite tento recept vyskúšam...
radox1
musle svateho jakuba je nesmierna delikatesa,ale za nekrestanske peniaze.super dopodrobna rozpisane.
ethanel
Zaujimava uprava sice neviem naco je tam ta struhanka ale je to vas recept, raz som sa na Floride stretol s Deep Fried Scallops no skoro som infarkt dostal, pretoze tak uzastne maso a takto ho znicit :) no ale ved jeme co mame radi a co nam chuti. Mam na vareche dva recepty ak sa neurazite na scallops  varecha.pravda.sk/recepty/opecene-kralovske-hrebenatky-s-...
alebo varecha.pravda.sk/recepty/opecene-kralovske-hrebenatky-s-...
ako citam tak tam musite mat poriadne drahe scallops, mam stastie ze byvam nedaleko Brixham co je male fish town v UK a najlepsi dodavatel hrebenatiek, za KS platim nieco medzi 50 penc maximum £1 ale ta uz musi byt vazne dobrej velkosti, vacsinou priemer ceny za ktoru nakupujem je okolo 75 penc, Najblizsie skusim teda obalene v struhanke a uvidime.
egreska
chcem to hned teraz :-) ná,neskoro...vtiahnem slinu a na obed si dám "čistinkine" kokosové buchtičky :-)
tothka
Nepatrím síce medzi milovníkov morských potvoriek, ale tento recept ma natoľko zaujal, že by som asi neodolala a ochutnala. Teda špargľa by mi chutila stopercentne a herebatky možno tiež. Tak som sa zase niečomu priučila aspoň teoreticky, pretože tvoj recept sa nedal naprečítať.
bozulka
Ach ...joj...Ferko,ale si narobil chute...!!!! Ešte som so strúhankou nerobila,ale čo nebolo môže byť.
@babav , a ten chvost z homára.To budú sny...???
sracz
Verím s Tebou Izike_hugácskam, @izabella929 milá, že Veľká Noc bude už v slnečnom šate!
sracz
Potešenie je aj na mojej strane, milá @babav – strúhanku som tam pridal, lebo som maškrtník!
sracz
Ty donesieš fazuľovicu a “ryžnapik” a ja Ti za odmenu naservírujem “scallops with asparagus” ! Súhlasíš, milá @violeta – alebo hej, či áno?
sracz
Nuž môžem Ti len odporučiť mrazené hrebeňovky milá @evusik – dokonca je väčšia istota, že po rozmrazení budú chuťovo i zdravotne bez problémov. Než dôjdeš domov, tak sa Ti v “saťore” rozmrazia a o pár minút si budeš môcť na nich pochutnať!
sracz
Tak, ako som odporučil @evusik – v tomto prípade môžeš mrazeným hrebeňovkám dôverovať , milá @gabi2006 – skôr sa stane, že sa “sekneš” v jej “čerstvom” stave.Mám to odskúšané!
ankabanka
ziadny recept na ne som este v zlej podobe nejedla, takze vyskusam aj tieto.
ja najradsej tie obalene v slaninke a neviem sa dockat tychto jarnych zelenin.
ste vynikajucim kucharom a zrejme aj v inych oblastiach takze stastna to vasa zena ako by povedala pani knazna.
sracz
Máš “recht” vážený @radox1 – aj tu, vo “vnútrozemí” sú strašne drahé, ale raz za čas neodolám a zhreším aj ja!
sracz
Nielen ukladať, ale aj vyskúšať, milá @nonna – to nie je príkaz, to je odporúčanie s pokušením!
sracz
Jemná strúhanka, nanesená po obvode tela hrebeňovky vytvára, teda aspoň mne, dojem orieškového efektu a naviac sú “crunchy” = chrumkavé! Obidva Tvoje rcp som preštudoval ctený @ethanel – a súhlasím aj s Tvojim variantom. Aj tak še da – i tak še da! Áno, scallops sú tu v Des Moines Iowa, naozaj hriešne drahé. Za týchto osem kusov, niečo cez lb (1/2 kg) som zaplatil skoro $ 30, čiče viac ako $ 3 za ks, ale neľutujem! Pochutnali sme si! Veď sme “prdochovia” = pracujúci dôchodcovia!!!
sracz
No ale ciao_ko Kosmatka moja - @egreska milá – srdečne Ťa pozdravujem. Ná, ale kokosové buchtičky á la @cistinka – Tánička, sú taktiež “lakokocinka”!
sracz
Ďakujem Ti, milá @tothka a vrelo odporúčam vyskúšať. Táto double kombinácia (ešte drahšia, ale o to chutnejšia je triple combination, plus krab) je naozaj lahôdkou a keď si ju poleješ rozpusteným (nie prepraženým) maslom, tak je to to pravé orechové! Ver mi!
sracz
Ťukol soma j na Tvoj link @babav milá, super pekná práca s úžasnou chuťou. Veruže lahôdka! Veľmi, ale naozaj veľmi sporadicky krabov robím aj ja = stoja me bars šaľene peňeži = alebo X/31 pozývam svoje lepšie JA na svadobnovýročnú večeru do “Red lobster” reštaurácie! Mám fotodôkaz, ale ho neviem “šturic” do komentu!
sracz
Ďakujem Ti ….… a prajem dobrú chuť milá @bozulka – áno po kraboch_homároch_lobsters sa nádherne sníva, lebo ich konzumácia s rozpusteným maslom, produkuje “hriešne” myšlienky a nápady a ……. !!! Ach – jáááj!!!
sracz
Neostáva mi nič iné, milá @ankabanka – len a iba s Tebou súhlasiť. Pripravoval som scallops_ov aj so slaninou – tu v Iowa extra prerastanou, skoro až diétnou. Nič sa nedá robiť naša, doma robená, doma special marinovaná (podľa mojej textúry) a doma vyúdená – je tá najlepšia. Veľmi fajn mi padlo Tvoje ohodnotenie, rumenec mi naskočil okolo celej hlavy. Vrodená skromnosť -:))) mi velí sa ohradiť, ale ja prosím, chváľ ma aj naďalej!!!
babav
@sracz ,treba sa vybrať na dovolenku k moru tam sú najcerstvejsie a cena
prijateľná .Vy ste hlboko vo vnutrozemi,musia ich k vam dovážať ,pripocitaju k cene aj benzín;-) .Prajem Vám dvom "love birds "pekny deň !
1x sracz