Hrebenatky na hubovom lôžku - Noix de St-Jacques au lit des champignons (fotorecept)

Autor receptu: amelie

V tržnici mali krásne hrebenatky, očistené, bez mušlí. no nekúp ich... Žiaľ, huby (kuriatka) boli neskutočne predražené a takmer nikto ich aj tak nekupoval, takže mi nebolo ľúto nahradiť ich krásnymi poľnými šampiňónmi.

Postup

  1. Hrebenatky krátko opláchneme v studenej vode, ochutíme štipkou soli a piment dˇEspelette a vložíme do chladničky.
  2. Cibuľu a papričky pokrájame nadrobno, šampiňóny na plátky.
  3. V panvici orestujeme cibuľu dozlatista na troške olivového oleja, pridáme papričky, orech masla a šampiňóny.
  4. Keď sú huby opečené, podlejeme ich smotanou a osolíme.
  5. Na slabom plameni zredukujeme smotanu na krém, pridáme za hrsť petržlenovej vňate, premiešame a odstavíme zo sporáka.
  6. V panvici na olivovom oleji opečieme kolieska bagety. Do ďalšej panvice dáme maslo a na silnejšom plameni opekáme hrebenatky 1-2 minúty, pričom ich obraciame vareškou. Nesmie ich byť na panvici veľa naraz, aby sme ich stihli obracať, hrebenatky sa musia opekať, nesmú sa dusiť. Tekutinu, ktorú pustia, opatrne vylievame, malé množstvo môže zostať.
  7. Na väčší podnos naložíme hubovo-smotanový krém a navrch dáme opečené hrebenatky. Neservírujeme na jednotlivé taniere, každý si naberá na svoj tanier porciu, pretože hrebenatky rýchlo chladnú.