Hráškové halušky

Hráškové halušky s bryndzou a nakladaným kalerábom

Autor receptu: redakcia

Halušky patria ku klasickým jedlám našej kuchyne. Tradičný spôsob ich prípravy však možno inovovať a použiť suroviny, ktoré majú práve sezónu – napríklad rôzne druhy zeleniny či bylinky. Známym receptom dajú úplne iný šmrnc.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Hrášok prevaríme v 200 ml vody, pridáme špenát, rozmixujeme a pyré schladíme. Potom do pyré pridáme soľ, cukor, vajce a polohrubú múku. Vypracujeme cesto, z ktorého vo vriacej vode urobíme halušky. Po uvarení ich schladíme.
  2. Na nakladaný kaleráb dáme všetky ingrediencie na nálev do hrnca a prevaríme. Kaleráb očistíme, orežeme šupu a narežeme na 1 mm tenké plátky, ktoré dáme do zaváracieho pohára. Zalejeme horúcim nálevom a dáme sterilizovať aspoň na 10 minút.
  3. Mätové listy otrháme a rozmixujeme spolu s olejom na jemné pesto.
  4. Halušky prehrejeme so smotanou a osolíme podľa chuti. Servírujeme v hlbšom tanieri, posypeme rozmrvenou bryndzou a kúskami nakladaného kalerábu. Pokvapkáme mätovým pestom a posypeme podrvenými lyofilizovanými malinami.