Hráškové halušky
Hráškové halušky s bryndzou a nakladaným kalerábom
Autor receptu: redakcia
Halušky patria ku klasickým jedlám našej kuchyne. Tradičný spôsob ich prípravy však možno inovovať a použiť suroviny, ktoré majú práve sezónu – napríklad rôzne druhy zeleniny či bylinky. Známym receptom dajú úplne iný šmrnc.
Postup
- Hrášok prevaríme v 200 ml vody,
pridáme špenát, rozmixujeme a pyré
schladíme. Potom do pyré pridáme soľ, cukor, vajce a polohrubú
múku. Vypracujeme cesto, z ktorého
vo vriacej vode urobíme halušky. Po
uvarení ich schladíme.
- Na nakladaný kaleráb dáme všetky ingrediencie na nálev do hrnca a prevaríme. Kaleráb očistíme, orežeme šupu a narežeme na 1 mm tenké plátky, ktoré dáme do zaváracieho
pohára. Zalejeme horúcim nálevom
a dáme sterilizovať aspoň na 10 minút.
- Mätové listy otrháme a rozmixujeme
spolu s olejom na jemné pesto.
- Halušky prehrejeme so smotanou a osolíme podľa chuti. Servírujeme v hlbšom tanieri, posypeme rozmrvenou bryndzou a kúskami nakladaného kalerábu. Pokvapkáme mätovým pestom a posypeme podrvenými lyofilizovanými malinami.