Hrášková polievka
Hrášková polievka s tekvicovými haluškami (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto je najobľúbenejšia polievka našich vnúčat :-)
30 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si pripravíme tekvicové pyré: Tekvicu umyjeme, prekrojíme a dužinu vydlabeme.
- Tekvicu nakrájame aj so šupou na väčšie kúsky, uložíme na plech spolu s bylinkami a osolíme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 40 - 45 minút. Upečenú, mierne vychladnutú tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom, bylinky vyhodíme. Aby sme získali krémové pyré, treba pri mixovaní pridať trochu vody. Tekvicu môžete aj uvariť a potom rozmixovať.
- Ja si tekvicové pyré mrazím. Pripravím si pyré z dvoch tekvíc. Pyré dám do malých silikónových košíčkov a dám zamraziť. Zamrznuté vyberiem z košíčkov a dám v sáčku naspäť do mrazničky. Takto mám pyré na celú zimu. Robím z neho halušky a gnoky, aj krémovú polievku, risotto, dávam do muffinov... Použitie je široké.
- Halušky: Do misky dáme tekvicové pyré. Ja dávam od oka, ale je to asi 200 ml, taká menšia šálka. Pridáme vajíčko, zamiešame a pridáme toľko múky, aby vznikla hustá kaša. Tú potom rozriedime vodou tak, aby vzniklo nie moc husté haluškové cesto.
- Cesto necháme odstáť aspoň 30 minút. Múka nabobtná a cesto trochu zhustne. Ak by bolo moc husté, pridajte ešte trocha vody.
- Halušky varíme v osolenej vode. Môžu sa hádzať priamo do polievky. Ja to robím tak, že časť zavarím priamo do polievky a časť uvarím zvlášť.
- Polievka: Dužinu z vydlabanej tekvice dáme variť do osolenej vody.
- Uvarenú dužinu scedíme, pridáme hrášok a krátko povaríme. Dochutíme muškátovým orieškom a soľou.
- Ja túto polievku varím hlavne pre naše vnúčatá, preto ju robím veľmi jednoducho bez zbytočných korenín. Dospelí, ak chcú si prisolia a prikorenia.
- Halušky sú dobré aj s kyslou smotanou alebo bryndzou a osmaženou slaninkou.