Hrášková polievka

Hrášková polievka s tekvicovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je najobľúbenejšia polievka našich vnúčat :-)

30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme tekvicové pyré: Tekvicu umyjeme, prekrojíme a dužinu vydlabeme.
  2. Tekvicu nakrájame aj so šupou na väčšie kúsky, uložíme na plech spolu s bylinkami a osolíme.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 40 - 45 minút. Upečenú, mierne vychladnutú tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom, bylinky vyhodíme. Aby sme získali krémové pyré, treba pri mixovaní pridať trochu vody. Tekvicu môžete aj uvariť a potom rozmixovať.
  4. Ja si tekvicové pyré mrazím. Pripravím si pyré z dvoch tekvíc. Pyré dám do malých silikónových košíčkov a dám zamraziť. Zamrznuté vyberiem z košíčkov a dám v sáčku naspäť do mrazničky. Takto mám pyré na celú zimu. Robím z neho halušky a gnoky, aj krémovú polievku, risotto, dávam do muffinov... Použitie je široké.
  5. Halušky: Do misky dáme tekvicové pyré. Ja dávam od oka, ale je to asi 200 ml, taká menšia šálka. Pridáme vajíčko, zamiešame a pridáme toľko múky, aby vznikla hustá kaša. Tú potom rozriedime vodou tak, aby vzniklo nie moc husté haluškové cesto.
  6. Cesto necháme odstáť aspoň 30 minút. Múka nabobtná a cesto trochu zhustne. Ak by bolo moc husté, pridajte ešte trocha vody.
  7. Halušky varíme v osolenej vode. Môžu sa hádzať priamo do polievky. Ja to robím tak, že časť zavarím priamo do polievky a časť uvarím zvlášť.
  8. Polievka: Dužinu z vydlabanej tekvice dáme variť do osolenej vody.
  9. Uvarenú dužinu scedíme, pridáme hrášok a krátko povaríme. Dochutíme muškátovým orieškom a soľou.
  10. Ja túto polievku varím hlavne pre naše vnúčatá, preto ju robím veľmi jednoducho bez zbytočných korenín. Dospelí, ak chcú si prisolia a prikorenia.
  11. Halušky sú dobré aj s kyslou smotanou alebo bryndzou a osmaženou slaninkou.