Hrášková polievka na kyslo

Autor receptu: patroveckypitrs

Táto polievka je pomerne osviežujúca na teplé dni. Je dosť rýchlo uvarená.

8-10
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca, v ktorom ideme variť, dáme do jednej tretiny zemiaky očistené a krájané. Zalejeme vodou do polovice hrnca a osolíme. Koreniny som si dal do čajového vajíčka a pridal k zemiakom. To, aby som nemusel potom vyberať. Zemiaky varíme do mäkka.
  2. Keď sú zemiaky mäkké pridám ocot a cukor. Povarím chvíľu a dám do hrnca hrášok buď čerstvý, alebo mrazený. Povarím asi 5 minút. Hrniec dám preč zo sporáka a rozmixujem tyčovým mixérom na jemno. Znovu hrniec na sporák a rozvarím. Teraz pridám zahustené mlieko nesladené. Kto chce, môže dať smotanu na varenie. Hustotu regulujeme mliekom. Je to dosť husté, tak prilejeme mlieko. Tým rozriedime a zároveň doplníme hrniec.
  3. Teraz to necháme ešte všetko spolu chvíľu povariť za stáleho miešania, nech sa nám to neprilepí na dno hrnca. Pripadne dochutíme octom, soľou, alebo cukrom. Ja si do nej dávam vajcia uvarené na tvrdo. Tie dáme do polievky, alebo na tanier. Necháme zo 10 - 15 minút postáť, nech prejde chuť a zároveň trochu ochladne. Kto chce, môže si dať k tomu nejaké zemiakové placky alebo osúch. Ja som volil k tomu haruľu s mäsom a syrom. Mám tu na ňu recept. Tak želám aj Vám dobrú chuť.
  4. Kto nechcel haruľu tak mal Horehronské zemiaky, po polievke. Ja ich budem mať až na večer, sú také diétne. Aj ich foto pridávam.