Hovädzie zadné s americkými zemiakmi

Autor receptu: littlechoco

Kedže som sa po dlhšom čase dostala ku kvalitnému bio mäsku z jednej rodinnej farmy tak som veľmi zvažovala ako ho pripraviť tak, aby to stálo zato:). A tiež tak, aby sa priateľ oblizoval až za ušami :).

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäsko som umyla, nakrájala,naklepala a na 12 hodín naložila do marinády (olivový olej, pretlačený cesnak, kvapka citróna, korenie na steak ...soľ som nedávala nakoľko som sa dočítala že do marinády sa dávať nemá).
  2. Na druhý deň som mäsko pred samotnou prípravou ešte jemne osolila. Na panvici som roztopila bravčovú masť a každý plát mäsa som z oboch strán na prudkom ohni rýchlo osmahla. Potom som mäso z panvice vybrala a dala nachvíľku "odpočívať" na tanier, kým som vo výpeku, ktorý z mäsa na panvici ostal osmahla nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a slaninu. Po rýchlom orestovaní týchto ingrediencií, som pridala naspäť na panvicu všetko mäsko a všetko som zaliala vývarom. Prikryla som panvicu pokrývkou a nechala dusiť cca 1h 45min.
  3. Zatiaľ čo sa mäsko dusillo som sa pustila do umývania zemiakov. Šupky som dôkladne umývala pod horúcou vodu, prípadne pookrajovala nepekné časti (jednoznačne vyhlasujem za najotravnejšiu činnosť celého receptu, hlavne ked máte malé zemiaky ako ja). Potom som si zemiaky nakrájala na mesiačiky a okorenila špeciálnym korením na americké zemiaky (zn.Alnatura) - bez glutamánu sodného a inej "chémie" . Zapekaciu misu som si poriadne "vytrela" bravčovou masťou a vložila zemiačiky. Piekla som ich cca 50-60 minút, počas pečenia som zemiačiky poprevracovala a pridala do nich ešte masť. Vytiahla som ich vtedy ked nám už krásne rozvoniaval byt a boli na povrchu zlaté.
  4. Nakoniec som všetko naložila na taniere a ešte poliala trošku výpekom z mäska. Mňam ! :)