Hovädzie mäso
Hovädzie – Tri tip – s čiernym pivom Modelo Negra (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Chutný a hlavne rýchly variant úpravy hovädzieho mäsa s troškou jablkového octu a s
tmavým pivom. My sme ho jedli s tarhoňou,
určite Vám bude chutiť aj s klasickou či slovenskou ryžou, ale aj so zemiakovou kašou.
Pri servírovaní môžete výrobok pokrájať na
„gustušné“ plátky, alebo pomocou dvoch vidličiek porozoberať. Druhý spôsob je
výhodný, keď svojich potomkov pripravujete na výlet a
vtedy na krajce chlebíka s listom šalátu uložíte „rezance“ mäsa a dochutíte ich
červenou cibuľou a „tatarkou“.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
210-240 minút na 200 °C |
Postup
- Tak to vyzerá na štarte...
- Dočistený, umytý a osušený „trojcíp“ mäsa, prispôsobíte veľkosti liatinového hrnca, podľa chuti osolíte a posypete čerstvým na hrubo pomletým čiernym korením.
- Medzitým na šporáku rozohrejete olej (či doma škvarenú bravčovú masť) a pripravený plát mäsa na ňom po obidvoch stranách asi po 5-7 minút opečiete na peknú červeno-hnedú farbu, aby malo kôrku
- a kuchyňskými kliešťami ho vyberiete na pomocnú tácňu.
- Počas opekania som očistil o pokrájal karotku, zeler a veľkú žltú cibuľu, podusili ju
- na výpeku asi 10-12 minút,
- vrátil ku nej mäso z tácne,
- zalial, vývarom, pivom (čím tmavšie a silnejšie, tým chutnejšie), octom a na povrch rozložil halúzky tymiánu.
- Rúru predohrial na 400 °F (200 °C) a príslušnou pokrievkou zakrytý hrniec s dôverou do nej uložil na 210-240 minút.
- Po tomto čase sa vývar zredukoval na menej ako ½ a mäso sa ľahko rozpadáva na kúsky.
- Nuž a na tanieri vyzeralo takto a bolo naozaj chutné a šťavnaté! Recept sme si mojou krajšom „prišahanou ½“ prispôsobili podľa vlastných chuťových buniek, keď sme si ho „na furt požičali“ z TV relácie „Farmhouse cooking“!