Hovädzie špízy

Hovädzie špízy s pikantnou nakladanou zeleninou

Autor receptu: redakcia

6
porcií
20 (+ odležanie) minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr naložíme zeleninu. Mrkvu, reďkovku a čili papričku nakrájame na plátky. Na zálievku zmiešame rybaciu omáčku, limetkovú šťavu, trstinový cukor, prelisovaný cesnak a nasekaný zázvor. Zálievku premiešame s nakrájanou zeleninou a čili papričkou a necháme odležať v chlade. Zeleninu nakladáme aspoň 1 hodinu vopred, ideálne cez noc – získa tak výraznejšiu chuť a sviežu chrumkavosť.
  2. Mäso nakrájame na kocky a ošúpaný zázvor na jemné rezance. Kocky mäsa osolíme a napichneme na špízy, špajdle alebo stonky citrónovej trávy. Citrónovú trávu pred použitím jemne rozmliaždime napríklad plochou čepeľou noža, aby sa uvoľnila jej aróma a napichovanie bolo jednoduchšie. Špízy potrieme olejom, posypeme rezancami zázvoru a ľahko pokvapkáme zálievkou z nakladanej zeleniny.
  3. Na rozpálený gril naukladáme špízy a mäso opekáme zo všetkých strán asi 5–7 minút. Potom špízy zložíme z grilu a necháme chvíľu odpočívať. Servírujeme s nakladanou zeleninou.