Hovädzie špíkované sušenými slivkami na divoko

matus113 - fotkamatus113, 25. mája 2010
Hovädzie špíkované sušenými slivkami na divoko
Foto: matus113

Skutočne lahodná hovädzinka

6
porcií
210 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
250-300 g
1/2 PL
2 PL
1 ks
100 g
4-5 ks
400 ml




Postup

  1. 1

    Ako prvé si musíme prešpíkovať mäso sušenými slivkami a to tak, že si po celej ploche mäsa urobíme dierky, ktoré naplníme slivkami. Prešpíkované mäso zo všetkých strán osolíme a dáme ho orestovať na masle. Orestované mäso podlejeme 1 dl vývaru a dáme dusiť do kuchty.

  2. 2

    Na omáčku k mäsu potrebujeme kúsok masla, zbytok vývaru, zostatok sušených sliviek, nastrúhanú citrónovú kôru, trocha mletej škorice, 4-5 klinčekov, pol lyžice medu, 2 lyžice slivkového lekváru. Omáčku necháme zovrieť. Podlejeme ju vínom, ochutíme citrónovou šťavou a pridáme rozdrvené chilli.

  3. 3

    Omáčku varíme až dokedy nebudú slivky úplne rozvarené a konzistencia hustá. Hovädzie mäso taktiež podlejeme vínom a dusíme v kuchte až kým nebude mäso mäkké. Varíme ho asi 2 a pol hodiny. Potom ho nakrájame na jemné plátky. Podávame s pripravenou omáčkou a opekanými zemiakmi.

Diskusia k receptu

Vymazať
tinca
Marek veľmi dobrý recept aj video pekné, len sa chcem spýtať či by to nemohlo byť aj iné mäsko napr. morčacie prsia? Zdá sa mi tá doba varu v kuchte dosť dlhá, čo povieš?
Vymazať
sracz
Nádhera lákajúca na dobré papkanie! Určite oprobujem, mám len jednu obavu (prepáč Matúš, nechcem ani kritizovať, ani poúčať) z restovania na masle. Ak restuješ mäsko pred vlastným dusením na masle, nespáli sa, nezhorkne? Ale aj tak to "risknem"! Ďakujem za recept aj za inšpiráciu.
Vymazať
sovka62
Zaujímavé, doteraz som robievala len bravčové karé, plnené sušenými slivkami. Ale toto určite vyskúšam tiež.
Vymazať
babidka
Robievam morkacie stehno so slivkami , skusim aj hovadzie :-) tu chut masa so slivkami mam rada , hoci nie kazdemu ta kombinacia lahodi ...Feri , masla sa nemusis bat , ale skus radsej maslo specialne urcene na varenie /tzv . prepustene/ , to sa nezvykne prepalit :-)
Vymazať
hanina
Pekné. Ja robievam len kuracinu so sušenými slivkami. Hovädzinu veľmi nemusím, ale niekedy vyskúšam.
Vymazať
alexdidi
Ja robievam kuracie prsia ako závitky ...mám rada chuť suš. sliviek s mäsom..hovädzie som nerobila, viem si tú chuť predstaviť...musí byť výborná, vyskúšam...
Vymazať
klekipetra
to je príšerné:
slivky + med + slivkový lekvár + bujón hovädzí + citrónová šťava + citrónová kôra +škorica + klinčeky + chilly/i paprika + víno




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia