Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Tento recept vznikol spôsobom "z núdze cnosť" ked nám náhle prestala tiect voda a ja som musela s prílohou k obedu improvizovať . Rozhodla som sa , ze neurobím k mäsu halušky ale väčšie knedlíčky a uvarím ich spolu s ním...Odvtedy som ten recept viackrát upravovala podľa vlastnej chuti a ročnej sezóny.

4
porcie
30-40 min minút
príprava
1,5 hod minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso pokrájame na kocky asi 4x3 cm a dobre osušíme v papierovej utierke.
  2. Dobre rozohrejeme olej a mäso po menších dávkach opražíme tak , aby nepustilo vodu a ostalo pekne šťavnaté . Mäso dáme nabok . Do oleja pridáme koreniny a krátku chviľu ich pražíme , pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak . Keď cibuľa zosklovatie , pridáme naspäť mäso , podlejeme vodou alebo mäsovým vývarom , pridáme soľ a pomaly dusíme .
  3. Keď je mäso takmer udusené , pridáme sezónnu zeleninu .Ja som dnes dávala mrkvu a hrášok/čerstvý už nemám , tak som dala mrazený/ . V lete obehnem záhradu a dám čo práve rastie - maličké patizóny, cukinu , brokolicu , karfiol ,paštrnák , mladučkú cviklu , ružičkový kel....
  4. Pripravíme si knedlíčky : zmiešame múku s práškom do pečiva , pridáme maslo alebo bravčovú masť , posekanú vňať , soľ . Pridávame postupne toľko vody , aby sa nám urobilo nie veľmi husté ale pevné cesto .
  5. Urobíme knedlíčky veľkosti vlašského orecha .
  6. Keď máme málo tekutiny v hrnci s mäsom , tak dolejeme toľko vývaru alebo vody aby bolo tekutiny asi 1 cm nad mäsom a ešte podľa potreby dochutíme. Pridáme knedlíčky a ešte asi 10-12 minút dusíme.
  7. Knedlíčky narastú asi do veľkosti golfovej loptičky a odsajú "prebytočnú" tekutinu , takže šťavu netreba zahusťovať.Možeme podávať....