Hovädzie so zeleninou a knedlíčkami v jednom hrnci (fotorecept)
Autor receptu: babidka
Tento recept vznikol spôsobom "z núdze cnosť" ked nám náhle prestala tiect voda a ja som musela s prílohou k obedu improvizovať . Rozhodla som sa , ze neurobím k mäsu halušky ale väčšie knedlíčky a uvarím ich spolu s ním...Odvtedy som ten recept viackrát upravovala podľa vlastnej chuti a ročnej sezóny.
4 porcie |
30-40 min minút príprava |
1,5 hod minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso pokrájame na kocky asi 4x3 cm a dobre osušíme v papierovej utierke.
- Dobre rozohrejeme olej a mäso po menších dávkach opražíme tak , aby nepustilo vodu a ostalo pekne šťavnaté . Mäso dáme nabok . Do oleja pridáme koreniny a krátku chviľu ich pražíme , pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak . Keď cibuľa zosklovatie , pridáme naspäť mäso , podlejeme vodou alebo mäsovým vývarom , pridáme soľ a pomaly dusíme .
- Keď je mäso takmer udusené , pridáme sezónnu zeleninu .Ja som dnes dávala mrkvu a hrášok/čerstvý už nemám , tak som dala mrazený/ . V lete obehnem záhradu a dám čo práve rastie - maličké patizóny, cukinu , brokolicu , karfiol ,paštrnák , mladučkú cviklu , ružičkový kel....
- Pripravíme si knedlíčky : zmiešame múku s práškom do pečiva , pridáme maslo alebo bravčovú masť , posekanú vňať , soľ . Pridávame postupne toľko vody , aby sa nám urobilo nie veľmi husté ale pevné cesto .
- Urobíme knedlíčky veľkosti vlašského orecha .
- Keď máme málo tekutiny v hrnci s mäsom , tak dolejeme toľko vývaru alebo vody aby bolo tekutiny asi 1 cm nad mäsom a ešte podľa potreby dochutíme. Pridáme knedlíčky a ešte asi 10-12 minút dusíme.
- Knedlíčky narastú asi do veľkosti golfovej loptičky a odsajú "prebytočnú" tekutinu , takže šťavu netreba zahusťovať.Možeme podávať....