Hovädzie s kôprovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: martina34

Už dávno som toto jedlo nevarila, ale je to chutné a s prípravou nie je veľa roboty. Teda chutnejšie by asi bolo s knedľou, ale na to ma rodina nenahovorila. Zvolila som trochu zdravšiu variantu s varenými zemiakami.

6
porcií
180 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr si dáme variť mäsko. Z vývaru si môžeme urobiť hovädziu polievku a budeme mať kompletný nedeľný obed. Pridáme čierne celé korenie, koreňovú zeleninu a cibuľu a varíme 2-3 hodinky na miernom ohni, aby nám polievka ostala číra. Neskôr dáme aj soľ, prípadne vegetu, mäsko nám dostane dobrú chuť z prísad polievky. Doba varenia záleží od toho aké staré mäsko máme a ako dlho bude potrebovať, aby bolo mäkké.
  2. Medzi tým si pripravíme zemiaky, najlepšie je, keď máte aj pomocníka tak ako dnes som mala ja. Obed sa pripravuje oveľa rýchlejšie - ďakujem môjmu manželovi - Štefan39.
  3. Zemiačiky nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Varíme cca 20 minút. Zemiaky potom len zlejeme a nepridávame do nich už nič.
  4. Kým sa varí mäsko a zemiaky, pripravíme si zápražku. Do hrnca si dáme rozpustiť maslo alebo zohriať olej, pridáme hladkú múku, trochu popražíme a pridáme pretlačený cesnak.
  5. Zápražku zalejeme studeným mliekom a smotanou a miešame, kým sa nám nerozpustia hrudky zápražky. Pridáme nasekaný kôpor a necháme variť za občasného miešania. Keď omáčka začne hustnúť, ak je veľmi hustá, prilejeme ešte trochu mlieka. Dochutíme soľou a cukrom, odstavíme a keď trochu ochladne, odoberieme si do hrnčeka trochu omáčky, rozmiešame v nej trochu citrónovej šťavy a pridáme k celej omáčke, aby sa nám "nezrazila". Uvarené mäsko si vyberieme z polievky, nakrájame na plátky. Podávame spolu s varenými zemiakami.
  6. Takto dopadla žemľová knedľa, ktorú som robila v nedeľu prvýkrát. Super a spolu s kuriatkom na smotane, nestíhala som manžela z kuchyne odháňať.