Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: boise

Recept podedený tentokrát po dedkovi. Zverejňujem ho kde sa dá, bola by veľká škoda, keby vymrel s našou generáciou. Preto vyskúšajte aj vy, možno sa vám zapáči.

30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäsko si nakrájame na plátky.
  2. Očistíme si všetky strúčky cesnaku, z celej hlávky, prípadne dvoch. Nebojte sa toho množstva, bude to skvelé. ;) Pokrájame na drobno. Je dôležité, aby sa cesnak krájal, nie je vhodné nahradiť to pretlačeným cesnakom.
  3. Cibule si nakrájame na drobno. Malo by jej byť toľko, aby spoľahlivo zakryla celé dno hrnca. Polejeme olejom. Pridáme časť pokrájaného cesnaku, riadne pokoreníme, osolíme.
  4. Poukladáme mäsko. Tiež ho nakoreníme, osolíme, posypeme ďalšou časťou cesnaku. Ak nám ešte ostali plátky, spravíme ďalšiu vrstvu uplne rovnakým spôsobom. Ja štandardne zo 600-700g mäsa spravím dve vrstvy. Vrchné mäso je vždy okorenené, osolené a posypané cesnakom. Kúsok pokrájaného cesnaku si ešte necháme.
  5. Prikryjeme a dáme variť. Nepodlievame, nemiešame, necháme tak...Za takých 10 minút mäso pustí šťavu (asi tak ako na obrázku). Vtedy premiešame. Podľa potreby dolievame horúcu vodu. Pri prvom dolievaní vody do hrnca dosypeme aj zvyšok pokrájaného cesnaku. A varíme a varííííme a varííííííííme.... (Dá sa to pripraviť aj v tlakovom hrnci, ale keďže ho nemám, netuším ako. Ak ho máte, tak asi viete čo a ako sa s tým robí :) )
  6. Keď je mäsko mäkké, vlejeme kyslú smotanu zmiešanú s kúskom vody a múkou, a necháme prevrieť. Podľa potreby dosolíme, prípadne ešte zahustíme.
  7. A je to. Prajem dobrú chuť! Cesnaku sa nebojte, tým že sa krája a nepretláča, robí len jemnú chuť. Ani z ďaleka to nie je silné ako cesnačka. Dokonca niektorí hostia u nás doma ani neverili, že tam ide toľko cesnaku.