Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou fotorecept

boise - fotkaboise, 6. februára 2013
Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept)
Foto: boise

Recept podedený tentokrát po dedkovi. Zverejňujem ho kde sa dá, bola by veľká škoda, keby vymrel s našou generáciou. Preto vyskúšajte aj vy, možno Zobraziť celý popisRecept podedený tentokrát po dedkovi. Zverejňujem ho kde sa dá, bola by veľká škoda, keby vymrel s našou generáciou. Preto vyskúšajte aj vy, možno sa vám zapáči.

30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g ja som použila plece
2 ks
1-2 hlávky
 veľa
1 ks
2-3 PL na zahustenie




Postup

  1. 1

    Mäsko si nakrájame na plátky.

    Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme si všetky strúčky cesnaku, z celej hlávky, prípadne dvoch. Nebojte sa toho množstva, bude to skvelé. ;) Pokrájame na drobno. Je dôležité, aby sa cesnak krájal, nie je vhodné nahradiť to pretlačeným cesnakom.

    Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibule si nakrájame na drobno. Malo by jej byť toľko, aby spoľahlivo zakryla celé dno hrnca. Polejeme olejom. Pridáme časť pokrájaného cesnaku, riadne pokoreníme, osolíme.

    Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladáme mäsko. Tiež ho nakoreníme, osolíme, posypeme ďalšou časťou cesnaku. Ak nám ešte ostali plátky, spravíme ďalšiu vrstvu uplne rovnakým spôsobom. Ja štandardne zo 600-700g mäsa spravím dve vrstvy. Vrchné mäso je vždy okorenené, osolené a posypané cesnakom. Kúsok pokrájaného cesnaku si ešte necháme.

    Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjeme a dáme variť. Nepodlievame, nemiešame, necháme tak...Za takých 10 minút mäso pustí šťavu (asi tak ako na obrázku). Vtedy premiešame. Podľa potreby dolievame horúcu vodu. Pri prvom dolievaní vody do hrnca dosypeme aj zvyšok pokrájaného cesnaku. A varíme a varííííme a varííííííííme.... (Dá sa to pripraviť aj v tlakovom hrnci, ale keďže ho nemám, netuším ako. Ak ho máte, tak asi viete čo a ako sa s tým robí :) )

    Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je mäsko mäkké, vlejeme kyslú smotanu zmiešanú s kúskom vody a múkou, a necháme prevrieť. Podľa potreby dosolíme, prípadne ešte zahustíme.

    Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A je to. Prajem dobrú chuť! Cesnaku sa nebojte, tým že sa krája a nepretláča, robí len jemnú chuť. Ani z ďaleka to nie je silné ako cesnačka. Dokonca niektorí hostia u nás doma ani neverili, že tam ide toľko cesnaku.

    Hovädzie s cesnakovo korenistou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denyany
zas fajn mäsko na smotane, máme také radi, aj keď cesnaku som tam toľko nedávala. no ale vyskúšame, uvidíme...
evanaaa
Neviem, ako by mi chutil cesnak so smotanou, ak by som najprv ochutnala, potom by som aj vyskúšala. Pre každý prípad, hovädzie je drahé, skúsila by som bravčové. Prečo miešaš smotanu s vodou?
boise
@evanaaa lebo tak to robil dedo ;) ale to len malilinko vody, mozno aby sa to lepsie rozmiesalo. Sranda je ze cesnak tam nie je citit tak, ako ked sa dava pretlaceny cesnak do inych jedal. Treba vyskusat ;)
agora
zaujímavé, také som ešte neskúšala, ale vyzerá, že to musí byť veľmi dobrééé...
afataga
toto jedlo bude asi vyborne, paci sa mi vela cesnaku a korenia, ja by som mozno este pridala aj chilli, ale teraz sa dufam nenahnevas za moj nazor: nevyzera to velmi lakavo, skoro ako keby to uz raz niekto jedol :-) to je problem takychto omacok, ze nemaju farbu a potom to tak vyzera :-) ale ukladam a niekedy vyskusam z mensej davky
boise
@afataga nuz vyzera, ale nastastie to chuti inak :D :D :D akoze to je presne ten problem, ze tazko to nako vabne nafotit ;)
afataga
tak som rada, ze si pochopila ako som to myslela :-) lebo niekto by sa nadosmrti urazil :-)
michsamant
Cesnak je citit v jedle podla toho, kedy sa do jedla prida :) Ak sa restuje na zaciatku na oleji je ho v jedle citit menej ako ked sa pretlaci ku koncu do uz takmer hotoveho jedla. To iste plati pre zazvor.
jancinkin
Vynikajúci recept,cesnak vôbec necítiť a to som ho tam dal ešte viac
ako ja recept ja som recept vylepšil konzervou šampiónov bez nálevu.Vynikajúci recept.Ďakujem..
boise
@jancinkin ooo ďakujem za spätnú väzbu, hneď mám krásnu nedeľu :) Som veľmi rada že chutí, dedo by mal radosť... A ďakujem za tip na vylepšenie, vyskúšam ;)
morenajea
Naozaj dobrý recept, rýchly, nenáročný, použila som bravčové a chutilo to fantasticky :)
youness30
recept som skusila a chutil nielen mne ale aj mojim chlapom, naozaj bol vynikajuci a to mnozstvo cesnaku tam ani nebolo citit....teraz prave pozeram, co uvarit zajtra a kedze mam nachystane hovädzie mäso recept vyhral
lilla
Boise , mäsko som robila , je úžasné. Cesnak naozaj nieje cítiť :)
petulka1
Toto je úžasný receptik ;-) hneď ako mám hovädzie mäso si spomeniem na tento recept a už varím. :-)
matilda143
Dnešný obed ku kyslej smotane som dala aj zvyšok sladkej smotany, ten cesnak ozaj nie je cítiť u nás s cestovinou.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia