Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ak robím na iné jedlo úhľadné rezne z hovädzieho mäsa, vždy si odložím odkrojky z neho a potom neskôr pripravím z toho niečo dobrého na šťave, ako napríklad toto výborné hovädzie ragú.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Postup

  1. Najprv som si nachystala všetko, čo potrebujem. Očistila som bielu cibuľu a cesnak.Biela cibuľa je výraznejšia a má štipľavejšiu chuť ako žltá, veľmi vhodná práve do tohoto ragú, používa sa pre tieto vlastnosti i do plniek a je výborná na pečenie. Mladé cibuľky sa nakladajú do octového nálevu a považujú sa za pochúťku.
  2. Pripravila som si odkrojky z hovädzieho zadného, ktoré mám v dostatočnom množstve vždy odložené, ide o veľmi kvalitnú časť hovädzieho mäsa,
  3. Sušené hríby smrekové som namočila do teplej vody na 30 minút.
  4. Pokrájala som cesnak na plátky a domácu údenú slaninu na prúžky.
  5. Očistenú mrkvu a petržlen som pokrájala na hrubšie väčšie kúsky.
  6. Pripravila som si šťavu z pasírovaných paradajok a...
  7. ...červené kvalitné suché víno Cabernet Sauvignon, môžete použiť aj iné kvalitné suché červené víno.
  8. V hrnci som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť a...
  9. ...nechala som na nej skaramelizovať zeleninu, ktorú som vybrala na tanier.
  10. Opiekla som na masti mäsko do hneda, až sa vytvorila na ňom pekná kôrčička na povrchu, tiež som ho vybrala na tanier.
  11. Do výpeku som pridala domácu údenú slaninku, krátko som ju orestovala a ...
  12. pridala som pokrájanú bielu cibuľu, ked bola orestovaná do sklovita, pridala som plátky cesnaku a nechala som ich rozvoňať,...
  13. ...priliala som paradajkovú šťavu, za stáleho miešania som ju krátko orestovala aj s čerstvo mletým čiernym korením, ktoré orestovaním bude mať výraznejšiu chuť a...
  14. ...pridala som sladkú mletú červenú papriku, požívam kvalitnú červenú mletú papriku Kalocsai, ktorá krásne farbí a má úžasnú zamatovú chuť.
  15. Papriku som nechala za stáleho miešania úplne rozpustiť, podliala som ju horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala vydusiť až na tuk, postup som ešte 3x opakovala, podobne ako pri perkeltoch, čím sa cibuľa rozpadne, prirodzene zahustí pokrm a dodá vynikajúcu chuť.
  16. Pridala som opečené mäsko, priliala som toľko hovädzieho vývaru, aby jeho hladina dosahovala do výšky mäsa, mierne som po ochutnaní osolila, lebo vývar a slanina sú slané dosť,...
  17. ...pridala som hríby smrekové aj so šťavou, v ktorej boli namočené, celé čierne korenie, celé borevky,...
  18. ..priliala som červené víno,...
  19. ...prikryla pokrievkou a prikryté som pomaly dusila na strednom plameni z občasného podlievania, vždy malým množstvom horúceho domáceho vývaru do výšky mäsa, kým mäsko nezmäklo - asi 120 minút. Pozor, mäsko nesmie byť rozvarené!
  20. Asi 15 minút pred dokončením som pridala skaramelizovanú zeleninku, nesmie sa rozvariť, má zostať troška na skus - al dente.
  21. Na záver som ešte vmiešala šípkový lekvár, nechala som len prehriať a ragú bolo hotové.
  22. Podávala som na zemiakovej kaši, toto hovädzie ragú je nádherne voňavé vynikajúcej chuti po hríboch smrekových, domácej údenej slaninke, skaramelizovanej zeleninke, má chuť kvalitného červeného vínka, šípkového lekváru, korenín a ostatných použitých ingrediencií - odporúčam vyskúšať aj vám. Je síce trošku pracné, náročné na čas, ale tá námaha sa vám bohate odmení je dôkazom toho, že aj z odrezkov kvalitného mäsa sa dá pripraviť skvelé jedlo :-) Dobrú chuť prajem!
  23. toto je hríb smrekový, ktorý je v ragú :-)