Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ak robím na iné jedlo úhľadné rezne z hovädzieho mäsa, vždy si odložím odkrojky z neho a
potom neskôr pripravím z toho niečo dobrého na šťave, ako napríklad toto výborné
hovädzie ragú.
4 porcie |
30 minút príprava |
120 minút na 70 - 80 °C |
Postup- Najprv som si nachystala všetko, čo potrebujem. Očistila som bielu cibuľu a cesnak.Biela cibuľa je výraznejšia a má štipľavejšiu chuť ako žltá, veľmi vhodná práve do tohoto ragú, používa sa pre tieto vlastnosti i do plniek a je výborná na pečenie. Mladé cibuľky sa nakladajú do octového nálevu a považujú sa za pochúťku.
- Pripravila som si odkrojky z hovädzieho zadného, ktoré mám v dostatočnom množstve vždy odložené, ide o veľmi kvalitnú časť hovädzieho mäsa,
- Sušené hríby smrekové som namočila do teplej vody na 30 minút.
- Pokrájala som cesnak na plátky a domácu údenú slaninu na prúžky.
- Očistenú mrkvu a petržlen som pokrájala na hrubšie väčšie kúsky.
- Pripravila som si šťavu z pasírovaných paradajok a...
- ...červené kvalitné suché víno Cabernet Sauvignon, môžete použiť aj iné kvalitné suché červené víno.
- V hrnci som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť a...
- ...nechala som na nej skaramelizovať zeleninu, ktorú som vybrala na tanier.
- Opiekla som na masti mäsko do hneda, až sa vytvorila na ňom pekná kôrčička na povrchu, tiež som ho vybrala na tanier.
- Do výpeku som pridala domácu údenú slaninku, krátko som ju orestovala a ...
- pridala som pokrájanú bielu cibuľu, ked bola orestovaná do sklovita, pridala som plátky cesnaku a nechala som ich rozvoňať,...
- ...priliala som paradajkovú šťavu, za stáleho miešania som ju krátko orestovala aj s čerstvo mletým čiernym korením, ktoré orestovaním bude mať výraznejšiu chuť a...
- ...pridala som sladkú mletú červenú papriku, požívam kvalitnú červenú mletú papriku Kalocsai, ktorá krásne farbí a má úžasnú zamatovú chuť.
- Papriku som nechala za stáleho miešania úplne rozpustiť, podliala som ju horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala vydusiť až na tuk, postup som ešte 3x opakovala, podobne ako pri perkeltoch, čím sa cibuľa rozpadne, prirodzene zahustí pokrm a dodá vynikajúcu chuť.
- Pridala som opečené mäsko, priliala som toľko hovädzieho vývaru, aby jeho hladina dosahovala do výšky mäsa, mierne som po ochutnaní osolila, lebo vývar a slanina sú slané dosť,...
- ...pridala som hríby smrekové aj so šťavou, v ktorej boli namočené, celé čierne korenie, celé borevky,...
- ..priliala som červené víno,...
- ...prikryla pokrievkou a prikryté som pomaly dusila na strednom plameni z občasného podlievania, vždy malým množstvom horúceho domáceho vývaru do výšky mäsa, kým mäsko nezmäklo - asi 120 minút. Pozor, mäsko nesmie byť rozvarené!
- Asi 15 minút pred dokončením som pridala skaramelizovanú zeleninku, nesmie sa rozvariť, má zostať troška na skus - al dente.
- Na záver som ešte vmiešala šípkový lekvár, nechala som len prehriať a ragú bolo hotové.
- Podávala som na zemiakovej kaši, toto hovädzie ragú je nádherne voňavé vynikajúcej chuti po hríboch smrekových, domácej údenej slaninke, skaramelizovanej zeleninke, má chuť kvalitného červeného vínka, šípkového lekváru, korenín a ostatných použitých ingrediencií - odporúčam vyskúšať aj vám.
Je síce trošku pracné, náročné na čas, ale tá námaha sa vám bohate odmení je dôkazom toho, že aj z odrezkov kvalitného mäsa sa dá pripraviť skvelé jedlo :-)
Dobrú chuť prajem!
- toto je hríb smrekový, ktorý je v ragú :-)
|