Hovädzie plátky so stonkovým zelerom a sušenými hríbmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Až do Des Moines IOWA došla zvesť, že u nás, doma na Slovensku, už začala hríbová sezóna. Sušené hríby mám vďaka kamarátom, ale naše hory mi nenahradí nič a nikto. Tak si ich vôňu pripomínam aspoň typickým rcp, ktorý som si upravil po svojom a naviac ho obohatil o „C_éčka“ stonkového zeleru. Veľmi som si naň zvykol. Pridávam ho do každej zeleninovej polievky, pod perkelty, paprikáše i do guľášov. Dlhší čas rozmýšľam, že ich pridám aj do mojej obľúbenej detskej krupice, či flameri ku kompótu!

4 a viac
porcie
20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. pripravíme si potrebnú zeleninu a dôkladne ju umyjeme.
  2. hovädzie mäsko nakrájame na úhľadné 12 ÷ 15 mm hrubé plátky, ktoré
  3. "prevzdušníme 15 hrotovým kuchyňským "pichačom"; okraje 6÷8 krát nadrežeme, aby sa plátky pri tepelnom spracovaní nezdeformovali; obojstranne ich osolíme, potrieme liptovskou plnotučnou horčicou a posypeme kuchárskou predzásypkou “Šrác” (kto už zabudol, alebo si neopísal zostavu, tak pre istotu zopakujem: múka hladká – 5 PL; soľ – 1 PL; MČK – 1 PL; PMČS – 1 PL; zázvor mletý – 1 PL; rasca mletá – 1 KL; cesnak sušený mletý – 1 PL; tentoraz som pridal aj 1 KL mletého jalovca (dostal som ho, doma zbieraný a sušený, od kamaráta Tibora Nagya z Turne nad Bodvou).
  4. takto vyparádené plátky obojstranne opečieme vo veľkej panvici (alebo v nízkom širokom hrnci) na horúcom ololeji (na každej strane asi po 4´); opečené na zlatohnedo vyberieme kuchyňskými kliešťami a zakryté na chvíľku, potrebnú pre ďalľí technologický postup, uložíme.
  5. v panvici zoškrabeme výpek a podľa potreby dolejeme ololej, na ktorom orestujeme postrúhanú veľkú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak; vsypeme pokrájanú papriku, paradajku, stonkový zeler; krátko podusíme a postupne vmiešame krém kápiový 3 PL, krém feferónkový 1 KL, mletú červenú sladkú papriku 1 PL, 2 PL vegety 2 PL (komu nechutí pridá podľa potreby soľ); premiešame a vložíme opečené hovädzie plátky a poprekladáme ich dusenou zeleninou; dolejeme horúcu vodu podľa potreby tak, aby bola ~ 10 mm nad mäsom; opäť krátko necháme prejsť varom a
  6. pridáme dve hrste sušených húb, ktoré sme cez noc mali namočené vo vlažnej vode (samozrejme, že huby vlejeme aj s voňavou vodou); vložíme ligurček (porájaný, alebo vetvičku); privedieme do varu, potom stĺmime zdroj tepelnej energie na minimum a dusíme asi 120´; priebežne prekladáme plátky mäsa, ochutnáme a podľa potreby dosolíme.
  7. na záver, asi v 100 ml studenej vody, rozmiešame 2 PL kukuričnej maizény, ktorú cez sitko vlejeme do vriacej omáčky; premiešame, povaríme a
  8. odstavíme.
  9. podávame so zemiakovou kašou, slovenskou ryžou, parenou knedľou, alebo cestovinou.