Hovädzie mäso

Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia, pečenia, či varenia.* Ak sa mi ho podarí kúpiť podľa môjho vkusu, potom má už fantázia kuchára „zelenú na voľno“. Vhodným a isto iste chutným „obkročákom“ je aj voľba zeleniny a prílohy. Variant doplňuje i polosuché, tentoraz ružové, víno z francúzskych slnečných strání. Aj týmto receptom Vás informujem o zvykoch mojej kuchyne, ale Vy si láskavo voľte ingrediencie podľa Vašich chutí.

4
porcie
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na svoje miesta, pripravte sa! Pozor! Štart!
  2. Umyté a osušené mäso som pokrájal na asi 15 mm hrubé plátky a pod celofánom ho jemne vyklepal. Potom som na každom plátku po obvode urobil 5-6 zárezov.
  3. Po obidvoch stranách osolil a okorenil, povrch potrel plnotučnou horčicou (žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, ale kúpil som nemeckú v hrnčeku, ktorá najviac pripomína našu liptovskú či prešovskú).
  4. Teraz som plátky poskladal do „pyramídy“, otočil ju a natrel aj spodnú časť poslednej. Nechal som ich na stole, než sa mi v panvici rozohral olej s bravčovou masťou.
  5. Na „emulzii“ som plátky opiekol a
  6. vzápätí opäť preložil na pomocný tanierik. Vo výpeku som orestoval pokrájanú bielu časť zelenej cibuľky (zelené pierka zaparím v uvarenej ryži) a póru.
  7. Teraz nasledovali pokrájané zeleroví stonky, cuketka, oranžová paprika a pretlačené strúčiky cesnaku. Po premiešaní a podusení som tento základ okorenil (mletá sladká i štipľavá paprika a korenie „Nahrin“).
  8. Po premiešaní a podusení som do panvice vrátil opečené plátky mäsa a v tejto zeleninovej „perinke“ podlial polosladkým vínom r. 2019 (francúzske Cotè des roses, z hroznových druhov Grenache, Syrah a Cinsault); zvyškom sme zapíjali „dielo“.
  9. Po odparení alkoholu (asi 5-7 minút) som všetko podlial horúcim mäsovým vývarom, nechal mäso zmäknúť (asi 45-50 minút) a
  10. korunoval konzervou sterilizovaných húb (bez nálevu), ktoré už nebolo potrebné variť.
  11. Hotovú lahôdku som zjemnil „orechom“ masla.
  12. V klasicky uvarenej ryži som nechal zapariť pokrájané „pierka“ mladej cibuľky.
  13. Na tanieroch som na udusené plátky mäsa postrúhal syr Parmigiano Reggiano. Chutilo ako hlavné jedlo, tak aj jemne ochladené víno.
  14. Veľké farebné hrubostenné papriky sú výborným doplnkom našej kuchyne.