Hovädzie mäso
Hovädzie plátky na ružovom víne a hubách (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Obľubujem hovädzie mäso s jemným tukovým „mramorovaním“, výdatne napomáhajúcim jeho šťavnatosti v priebehu dusenia,
pečenia, či varenia.* Ak sa mi ho podarí kúpiť podľa môjho vkusu, potom má už fantázia kuchára „zelenú na voľno“. Vhodným a
isto iste chutným „obkročákom“ je aj voľba zeleniny a prílohy. Variant doplňuje i polosuché, tentoraz ružové, víno z francúzskych
slnečných strání. Aj týmto receptom Vás informujem o zvykoch mojej kuchyne, ale Vy si láskavo voľte ingrediencie podľa Vašich chutí.
4 porcie |
30 minút príprava |
100-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Na svoje miesta, pripravte sa! Pozor! Štart!
- Umyté a osušené mäso som pokrájal na asi 15 mm hrubé plátky a pod celofánom ho jemne vyklepal. Potom som na každom plátku po obvode urobil 5-6 zárezov.
- Po obidvoch stranách osolil a okorenil, povrch potrel plnotučnou horčicou (žiaľ liptovská sa mi už dávno minula, ale kúpil som nemeckú v hrnčeku, ktorá najviac pripomína našu liptovskú či prešovskú).
- Teraz som plátky poskladal do „pyramídy“, otočil ju a natrel aj spodnú časť poslednej. Nechal som ich na stole, než sa mi v panvici rozohral olej s bravčovou masťou.
- Na „emulzii“ som plátky opiekol a
- vzápätí opäť preložil na pomocný tanierik. Vo výpeku som orestoval pokrájanú bielu časť zelenej cibuľky (zelené pierka zaparím v uvarenej ryži) a póru.
- Teraz nasledovali pokrájané zeleroví stonky, cuketka, oranžová paprika a pretlačené strúčiky cesnaku. Po premiešaní a podusení som tento základ okorenil (mletá sladká i štipľavá paprika a korenie „Nahrin“).
- Po premiešaní a podusení som do panvice vrátil opečené plátky mäsa a v tejto zeleninovej „perinke“ podlial polosladkým vínom r. 2019 (francúzske Cotè des roses, z hroznových druhov Grenache, Syrah a Cinsault); zvyškom sme zapíjali „dielo“.
- Po odparení alkoholu (asi 5-7 minút) som všetko podlial horúcim mäsovým vývarom, nechal mäso zmäknúť (asi 45-50 minút) a
- korunoval konzervou sterilizovaných húb (bez nálevu), ktoré už nebolo potrebné variť.
- Hotovú lahôdku som zjemnil „orechom“ masla.
- V klasicky uvarenej ryži som nechal zapariť pokrájané „pierka“ mladej cibuľky.
- Na tanieroch som na udusené plátky mäsa postrúhal syr Parmigiano Reggiano. Chutilo ako hlavné jedlo, tak aj jemne ochladené víno.
- Veľké farebné hrubostenné papriky sú výborným doplnkom našej kuchyne.