Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dostal som sa k nádherným 6 ks hovädzieho „Oko okrúhleho steak-u“. Dokonca za
cenu pre „prdôcha“
(pracujúceho dôchodcu). Uznajte, že som ich tam nemohol nechať ležať v chladiacom
pulte len tak. Veď čo keby ich
kúpil niekto iný a ja by som potom iba utrel suchú „pusinku“! Ďakujúc vzácnym a milým
priateľom, Ágike a Beďkovi
Borsíkovcom, Ing. Mirkovi Hríbikovi a Prof. Ing. Víťazoslavovi Krúpovi, DrSc., mám
zásobu voňavých sušených húb
od nás z „Vihodu“ a tak vzišla ilúzia tohoto jednoduchého rcp.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
90-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Hovädzie mäso à la „Oko okrúhleho steak-u“ (Eye of Round Steak), som kúpil už pokrájané na takéto úhľadné medajlónky; večer som do teplej vody namočil po mojej nežnej drobnej „medvedej labke“ sušených kuriatok a kozákov; na druhý deň pripravil základnú zostavu do fotozáberu.
- Mäso som jemne naklepal uložené v plasikovom vrecúšku, prstami poprášil soľou i čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).
- A opiekol na masť-olejovej horúcej „emulzii“ (z 10-tich na 6. stupni), po obidvoch stranách 3÷4´.
- Potom som ich vybral na pomocný tanier a vo výpeku orestoval postrúhanú cibuľu a tri pretlačené strúčiky cesnaku; stačí krátko, len aby sa cibuľa „nasosala“ a zavoňala.
- Hrniec som odstavil a do cibule s cesnakom nasypal po KL čerstvo mletej borievky - jalovca („Turnianske čaro“ od kamaráta Tibíka Nagya) a mletej sladkej „KN“ papriky, ešte trošku čMČK a prilial 2÷3 PL pikantného kečupu s jalapeño; základ, mimochodom už teraz úžasne voňajúci, som nežne premiešal, vrátil na zdroj tepla.
- A teraz ho nadstavil namočenými hubami aj s vodou (od kozákov čiernou ako cigánova duša, ale fantasticky zvýrazňujúcou celkový voňavý efekt hotového jedla).
- Keď základ začal vrieť, poukladal som doň opečené plátky hovädzieho mäsa a prisypal mokka lyžičku jedlej sódy bicarbóny (podľa rady babičky Nany, B. P.), ktorá zaručuje požadovanú mäkkosť až hebkosť mäsa. Teplotu som nastavil na minimum, na hrniec dal pokrievku a mal som 90÷100´ kľud, pokoj a ticho („klídek a tabáček“). Sem tam som si priebeh dusenia skontroloval, mäso poobracal, podlieval horúcou vodou z raňajkových párkov, podľa chuti dosolil a takú ¼ „hoďku“ pred ukončením dusenia mäsa, som uvaril slovenskú ryžu (alebo talianské orzo) ako prílohu.
- Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto a naozaj chutilo!