Hovädzie pečené fotorecept

elekra - fotkaelekra, 4. januára 2012
Hovädzie pečené (fotorecept)
Foto: elekra

Kým boli deti malé nechceli jedávať hovädzie mäso, že vraj im ide pomedzi zúbky. Teraz ho máme radi upečené tak akurát doružova..... Podávala som Zobraziť celý popisKým boli deti malé nechceli jedávať hovädzie mäso, že vraj im ide pomedzi zúbky. Teraz ho máme radi upečené tak akurát doružova..... Podávala som ho k zelerovému pyré.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 175-200 °C

Suroviny

1-1,5 kg




Postup

  1. 1

    Odblanené umyté a osušené hovädzie mäso postupne opekám na rozhorúčenom oleji. Dávam pozor, aby olej nebol moc rozpálený, vtedy mäso prská okolo seba. Ale nesmie byť ani málo rozohriaty.

    Hovädzie pečené (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je mäso opražené zo všetkých strán (zatiahnuté)

    Hovädzie pečené (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    preložím ho do zapekacej misky aj s výpekom. Tam ho okorením mletým čiernym korením a hrubozrnnou soľou.

    Hovädzie pečené (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso dám na 15 až 20 minút do rozohriatej rúry (na 175-200 °C). Na posledných 5 minút mäso odokryjem. Po upečení nechám chvíľu odstáť (10 minút) a pokrájam na tenké plátky. Mäsko je správne upečené, na okrajoch je zatiahnuté a vo vnútri je ružové a šťavnaté.

    Hovädzie pečené (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    My sme ho mali so zelerovým pyré, zeleninovou oblohou a domácou tatarkou.

    Hovädzie pečené (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dajanca
pečené hovädzie máme veľmi radi, kedysi dávno som našla recept na anglický roastbeef a tam sa uvádzal čas pečenia až 60 minút, ale skúsim ho teda skrátiť... vyzerá krásne... narobila si mi chuť... :-)
irenaw
už je v KK, doteraz som robievala len steaky a sviečkovicu Wellington, toto vyzerá tiež výborne
sora2
ja robievam takisto, ale ešte ho prešpikujem slaninou a cesnakom, skus je dobre, dodá mäsku pikannejšiu chut
sora2
este som zabudla dodať, že tento recept mám z časopisu "Móda" asi z toku 1976
elekra
@dajanca , stačí tých 20 minút, nie je to veľký kus mäsa a keby sa piekol dlhšie, tak sa len vysuší a potom to už nie je to pravé. Dievčatá, naozaj bolo vynikajúce a zajtra sa u nás robí sviečková na smotane.
jamarlen
@elekra , tak sme sa dočkaliíí...zdá sa to jednoduché:)
ak nás bude viac, tak urobíme, lebo malý kúsok pre dve osoby asi nemá zmysel robiť, asi by som neodhadol čas, alebo - že by stačilo 10 minút na 3/4kila? a mohla by si , prosím ťa, upresniť to hovädzie zadné? peknému mäsu náš mäsiar všelijako hovorí a ja, okrem sviečkovice, nič nerozoznám......
elekra
@jamarlen , 10 minút sa mi zdá málo aj na menší kus mäsa, taký hrubší stejk potrebuje tých 10 minút, radšej by som nechala 15 až 20 minút v rúre. A bližšia definícia mäsa? Naozaj to bolo hovädzie zadné (bližšie špecifikovať neviem), ale môžeš použiť aj roštenku alebo falošnú sviečkovú.
rulik
predné,plece=pliecko,kližka to sú časti skôr vhodné na prípravu porcovaných pokrmov ako guľáše,perkelty,paprikáše,ragú,stroganov, a pod-tam kde sú krájené kúsky mäsa
radox1
pri kupe treba dbat na kvalitu masa.popripade si ho nechat doma dozriet-odlezat-zabalit do folie(najlepsie je pouzit vakuovacku)a nechad v chladnicke -max4°asi tyzden. pokial vam masiar preda hov.zadne zo starej kravy,tak maso bude nepouzivatelne.
elekra
@radox1 , teraz zo zdravotných dôvodov často varím hovädzie mäso a tak ako píšeš, nechávam si ho odležať v chladničke. Buď zavákuované alebo naložené v marináde. Snažím sa kupovať mladého býčka. Zatiaľ mi to vychádza.
alena45
@elektra neuviedla, aký dlhý čas to mäso postupne opekala, dá sa za 3 minúty, dá sa za 10 a viac. @elektra sama píše, že neopeká na silnom ohni, lebo mäso prská. Poriadne opečené mäso potom naozaj stačí dať len dopiecť do rúry. Možno tam je chyba. Len neviem, prečo si toto neuviedla pod recept, kto si bude k receptu hľadať diskusiu ?
xanadu1955
@elektra , vďaka za rcp., hovädzinu milujeme a takto upravená vyzerá fantasticky, na ďalší víkend robím len zohnať pekný kus hovädzinky a k tomu upečenú alebo ugrilovanú zeleninku s nejakým dobrým dipom už teraz sa neviem dočkať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia