Hovädzie na zelenine s pečenou knedľou (fotorecept)
Autor receptu: babi
Tento recept mám už veľmi dávno, ani neviem od koho. Pôvodný recept je na mäso z diviny, ale kedže vyschli zdroje, tak som to skúsila z hovädzieho mäsa a chutilo nám to.
4-5 porcie |
2-3 hod. minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Príprava mäsa:
Mäso umyjeme, a nakrájame na väčšie kocky. Dáme do misky pokoreníme a pridáme trošku oleja a čer. vína. Necháme odstáť. Ideálne by bolo od večera do rána, ale nie je to až také nutné.
- Kým mäso oddychuje, očistíme si zeleninu a nakrájame .
Do tlakovej rajnice dáme olej pridáme mäso a necháme zatiahnuť.
- Potom mäso vyberieme aj so šťavou, ktorú mäso pustilo.
- Tú istú rajnicu vytrieme papierovou utierkou a dáme nový olej. Teraz by mala prísť na kocky nakrájaná slanina, ale tento krát som nedávala k vôli neveste, ktorá ju neje.
Na olej dáme cibuľu, osolíme /mierne/ a opražíme do skolovita. Pridáme pripravenú nakrájanú zeleninu , čerstvý rozmarín, nakrájané sušené slivky a bobkový list.
- V mažiari si rozdtvíme borievky , nové korenie, korenie štyroch farieb a trošku sušenej chili papričky .
Pridáme k zelenine a restujeme .
- Keď je zeleninka správne orestovaná , vareškou ju zhrnieme trošku nabok , prisypeme cukor, ktorý necháme skaramelizovať a zamiešame do zeleniny.
- Potom pridáme mäso aj so šťavou.
- Pridáme zbytok červeného vína, zalejeme bujónom , zavrieme tlakovú rajnicu a necháme 15-20 min dusiť.
Po otvorení pridáme horčicu, na kocky nakrájané uhorky a chvíľku/pár minút/ podusíme. Dochutíme podľa potreby a nakoniec keď už vypneme pridáme citrónovú šťavu - tiež podľa chuti.
- Príprava knedle:
Rožky nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy . Vo vlažnom mlieku si rozhabarkujeme vajíčka, osolíme , okoreníme a zalejeme pripravené rožky. Dobre premiešame, zasypeme krupicou, premiešame a zakryté necháme postáť, aby krupica nabobtnala. Zatiaľ sa venujeme mäsu.
- Na panvicu dáme olej ,pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a do sklovita orestujeme. Keď je cibuľa hotová odstavíme a pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
- Pridáme do misy z rožkami a dobre premiešame. Dochutíme podľa potreby.
Formu na srnčí chrbát pre istotu /aj keď bola teflonová/ vymažeme , vysypeme strúhankou a a naplníme. Dáme do vyhriatej el. trúby na 200°C a pečieme 25 min.
Ja som po 10 minutách knedlu zakryla alobalom a piekla ešte 15 min. Potom som ju odokrytú ešte na chvíľku vrátila do rúry, aby chytila peknú farbu.
- Po upečení necháme chvíľku vychladnúť vo forme ,potom vyklopíme a môžeme podávať s mäskom.