Hovädzie na koreňovej zelenine s omáčkou z červeného vína (na burgundský spôsob)

dodik28 - bez fotkydodik28, 31. januára 2016
Hovädzie na koreňovej zelenine s omáčkou z červeného vína (na burgundský spôsob)
Foto: dodik28

Keď som uvidel to hovädzie v obchode, vedel som, že ho musím mať. Nevedel som čo z neho bude ešte vtedy, nevedel som čo Zobraziť celý popisKeď som uvidel to hovädzie v obchode, vedel som, že ho musím mať. Nevedel som čo z neho bude ešte vtedy, nevedel som čo z toho bude keď som ho varil ale nakoniec to chutil veľmi dobré. Ta kombinácia mäska, koreňovej zeleniny, červeného vínka a pomalého pečenia je výsledkom úžasných chutí - fakt odporúčam. Recept som si vymyslel nakoniec sám ale inšpiráciu som mal od Pohlreicha a uja gugla kde som hľadal recepty na burgundský spôsob....

6
porcií
30 minút
príprava
180 minút
na 140 °C

Suroviny

1 kg
5 ks
1 ks
2 ks
1 ks väčšia
70 g
1 l
3  PL
Karamelizovaná cibuľka:
3 ks
3 - 4 PL
60 g
Príloha:
0,5 kg




Postup

  1. 1

    Na začiatok som si pripravil mäso. Fajnové pliecko som rozkrájal na hrubšie plátky, tak osolil a okorenil. Každý podľa chuti si dá, ja som dal troška viacej korenia. Mäso NEklepeme, chceme aby bolo pekne šťavnaté vo vnútri po pomalom pečení.

    Hovädzie na koreňovej zelenine s omáčkou z červeného vína (na burgundský spôsob) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si nakrájame slaninku na mále kúsky a opečieme na pekáči, ktorý budeme môcť dať neskor do rúry. Keď sa slaninka opraží a pustí nám fajnový tuk, z tej slaninky, je čas na ďalší krok..... Ako, kto neobľubuje slaninku alebo sa mu zdá, žeby tam už bolo veľa mäsa v recepte tak kľudne to vymeníme za olej. Ale slaninka je slaninka a aj tá dá tomu receptu svoju chuť.

    Hovädzie na koreňovej zelenine s omáčkou z červeného vína (na burgundský spôsob) - obrázok 2
  3. 3

    Okej, keď slaninka sa nám vypiekla, tak pekne na tom rozpálenom tuku z prudka opečieme naše mäsko. Krásne začne chytať farbu, mäso otáčajte na druhu stranu až keď sa samo uvoľní z pekáča, netrhajte ho. Pekne sa skaramelizuje a uzavrie, aby všetky chute ostali v ňom - tie predsa potrebujeme. Opečené mäso vyberieme na tanier.

    Hovädzie na koreňovej zelenine s omáčkou z červeného vína (na burgundský spôsob) - obrázok 3
  4. 4

    Počas toho jak sa nám mäso opekalo, sme mali čas si pripraviť zeleninu. Cibuľu krájame na väčšie kúsky (aj tak sa pri tom dlhom pečení stratí). Mrkvu a petržlen, očistíme a nakrájame na väčšie kolieska, asi tak 2 cm hrubé aby sa nám nerozpadli a taktiež zeler nakrájame na väčšie kusy. Kto nemá rád zeler, tak ja by som ho odporučil tam dať aj tak, lebo on to tak pekne rozvonia a ochutí, že bez neho by to nebolo ono, potom si ho kľudne povyberajte, ale kvôli chuti by som ho tam určite dal.

  5. 5

    Teraz po vybraní mäsa, nám ostal pekáč na spodu pekne do hneda pripečení - výborne to potrebujem. Do výpeku teraz hodíme cibuľku, počkáme kým zosklovatie a ták prídeme aj zvyšok zeleniny: mrkvu, petržlen a zeler. Pekne to popražíme v tom výpeku aby nám tam ta zelenina uvoľnila ďalšie chute. Keď zelenina začne chytať farbu do hneda, zalejeme to červením vínom a nechám to zovrieť. Všetko to čo bolo prichytené na pekáči, všetká ta chuť sa dostane do vínka. Keď nám to zovrelo, pridáme ešte pretlak a chvíľku necháme bublať to, aby všetky tie chute sa mohli spojiť.

    Hovädzie na koreňovej zelenine s omáčkou z červeného vína (na burgundský spôsob) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz tam vrátime mäso a celý pekáč prekryjeme alobalom a šupneme do trúby. Piecť sa to bude cca 3 hodiny. Pečieme to pri nízkej teplote cca 140 stupňov aby sa mäsko nevysušilo a pekne sa upieklo, tak aby sa rozpadávalo. Toho 1 litra vína čo tam šlo sa netreba báť, pri tom dlhom pečení sa alkohol spoľahlivo odparí a ostane len chuť vínka.

  7. 7

    Teraz si ešte musíme pripraviť prílohu (ja som si zvolil zemiaky) a úžasnú skaramelizovanu cibuľku. Určite to má chvíľu čas, kým sa upečie mäso, aby to zase nebolo studené lebo studena karamelizovaná cibuľka nieje až tak dobrá :). Prílohu nech si spraví každý jaku chce. Ja som zemiaky uvaril tak aby boli mäkké ale nie rozvarené, ošúpal, nakrajal na kolieska a sprudka opiekol na panvici aby chytili farbu. Nakoniec som ich ešte jemne posolil.

  8. 8

    Karamelizovná cibuľka: Nič zložité, v hrnci si rozpustíme maslo a potom pridáme cibuľku ...Opekáme ju pekne pomaly do hnedá aby chytila farbu. Asi po 5 minútach tam pridáme cukor (hnedý abo biely to je jedno). Teraz musíme stále miešať aby sa tvoriaci karamel nepripalil. Ochutnáme a poprípade trocha osolíme . Keď je to mäkke a ma to peknú hnedú farbu vypneme. Cibuľku je dobre pripravovať pred podávaním aby bola teplá, vtedy je najlepšia.

  9. 9

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z trúby a ešte dotiahneme troška tu omáčku čo sa nám spravila.... Povyberáme mäso zeleninu aby nám ostala šťava. Kto chce mať úplne jemnú omáčku nech ju prepasíruje ale ja mám rad aj nejaké tie kúsky rozpadnutej zeleniny v omáčke....Privedieme k varu, ochutnáme, poprípade dochutíme soľou a korením a necháme vyvariť na požadovanú hustotu. Ta omáčka ma veľmi bohatú chuť. Nakoniec ju vypneme a hodíme tam ešte kúsok masla, necháme rozpustiť, Dodá nám to jemnosť a trocha ju ešte zahustí.

    Hovädzie na koreňovej zelenine s omáčkou z červeného vína (na burgundský spôsob) - obrázok 9
  10. 10

    Podľa mňa je to vynikajúci recept a určite ho niekedy skúste. Nebudete ľutovať. Hoc pečenie trvá nejkú tu hodinku ale stojí to zato. Keď nemáte toľko času zvýšte teplotu na 190 a budete to mať cca o polovicu rýchlejšie. Ďakujem vám, že ste si prečítali môj recept. Je to môj prvý recept, ktorý som sem dal tak dufám, že ma v komentároch veľmi nezvozíte. Som len amatér a určite nebolo všetko robene technicky správne, ale to je domáci recept :P ...Majte sa

Diskusia k receptu

kukulienka71
varíš s nadšením, tak je aj popísaný recept. Nech ti to vydrží! takéto jedlá mám veľmi rada, robievam, len dávam menej vína a dolejem vývarom.
afataga
pekne si sa uviedol, len co je pravda, urcite vyborne jedlo, suhlasim, ze pomale pecenie ma svoje caro, aj ja rada varim s vinom, tiez niekedy nesetrim, ale nie kazdy to ma rad, ja zas nemam rada zeler :-)
denyany
Paráda! Minule som robila podobné z hov. stehna, len som zabudla na slaninu. Aj tak dobtota! A vína som dala určite menej, aj keď mäsa som mala okolo 1,5kg. Ale hlavne, že chutilo.
sporonox
dakujem ze este niekto vari tak ako sa ma fakt dobre som 15 rokov kuchar a vzdy ma nieco taketo potesi palce hore a nech Vam to varí
marekslay
Ahoj Dodik! V prvom rade musím povedať, že hovadzie robene takto pomaly milujem v akejkolvek omacke! masko je potom vnutri ako vata a zachova si krasne ruzovkastu farbu.

teraz poznamka-ono v takom mnozstve vina a pod alobalom uz tazko hovorit o peceni. masko sa uz technicky skor dusi. okrem toho jedna vec: burgundske sa robi na x sposobov! existuje obrovske množstvo variacii, avsak mne sa osvedcili tieto pravidla: francuzi vravia: maslo, maslo maslo! to máš - skvele!
Tiez sa vraví, var s vínom, aké by si sám pil! to uz neviem nakolko si sa tym riadil, no ja si myslím, že pekné hovadzie si to naozaj zasluzi.
na záver odporúcim jednu vec: ked takto dusís masko, pridaj tz. bouquet garni. niečo ako speci mix... vetvicky tymianu, rozmarinu a nejaky ten bobkovy list zviazes nitou a nechas v omacke dusit. za tie tri hodiny tie vone prejdu masom a omackou ako si nevies predstavit ;) odporucam skusit! Inac to vyzera skvele! vyredukovane vinko, zahuste maslom, niet čo pokaziť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia