Hovädzie mäsové guľky v lahodnej stroganovskej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Všetci asi poznáte Beef Stroganoff - alebo jednoducho Stroganov . Receptov je neúrekom - pravých , nepravých aj ľavých :-) Asi toľko ako je legiend o vzniku tohto jedla ... Tieto mäsove guľky som našla v jednej kuchárskej knihe pod nazvom "Guľky Stroganov" ... Bez ohľadu na mierne "nepresny" názov je to jedlo veľmi chutné a u nás doma dosť obľúbené .

4-5
porcie
30 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pomelieme si hovädzie mäso .Pridáme doňho prelisovaný cesnak , soľ a mleté čierne korenie .
  2. Hladkú múku si zmiešame s červenou paprikou a čiernym korením .Z mäsa si urobíme guľky a obalíme ich v ochutenej hladkej múke .
  3. V hrnci si zohrejeme olej alebo maslo /maslo je podľa mňa chutnejšie/ a guľky opražíme .
  4. Opražené guľky zalejeme paradajkovým pyré .Môžete použiť aj čerstvé olúpané paradajky alebo pretlak. Pridáme časť hovädzieho vývaru , zakryjeme a necháme pomaly dusiť asi 40 minút .
  5. Na panvici si opražíme pokrájanú cibuľu , pridáme pokrájané sampiňony alebo sezónne hríby , pridáme dijonskú horčicu , podlejeme zvyšným vývarom a necháme zovrieť .
  6. Potom hríby pridáme k mäsu a ešte spolu dusíme asi 10 minút .
  7. Na záver pridáme smotanu . Ak nemáte creme fraiche , pridajte par lyžíc kyslej smotany . Premiešajte , zložte zo sporáka a nechajte odpočívať .
  8. Odpočívať má mäso a nie vy - teraz je presne čas na uvarenie cestovín . My máme najradšej rúrky - penne rigate . Ale môžete použiť široké rezance , makaróny , rigatoni , "šrubky" fusilli , rigatoni ....aké sa vám uráči :-) Na tanier dáme uvarené cestoviny , pridáme guľky a omáčku .Ak máte čerstvú petržlenovú vňať , doporučujem ňou posypať / primerane /celú porciu...a dobrú chuť.