Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto jedlo je nerozlučne späté s mojim detstvom. V nedeľu mama uvarila hovädziu polievku, mäso vybrala, nakrájala na plátky k tomu spravila rajčinovú omáčku, knedľu a obed bol hotový. Dnes ani neviem či to ešte niekto varí.

Postup

  1. Ja oproti pôvodnému receptu nevarím polievku a jedlo robím zo stehna, ale použiť môžete akékoľvek hovädzie mäso. Mäso umyjeme a prešpikujeme obyčajnou údenou slaninkou. Medzitým si dáme variť vodu do ktorej sme pridali bobkové listy, celé čierne korenie, celé nové korenie a soľ.
  2. Mäso sprudka opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo.
  3. Opečené mäso vložíme do vriacej vody . Varíme až kým mäso nezmäkne. Ja som ho varila asi 30 minút v tlakovom hrnci.
  4. Uvarené mäso zabalíme do alobalu a odložíme.
  5. Zeleninu očistíme, nakrájame na väčsie kusy, rajčiny rozpolíme, papriku zbavime jadierok. Výborné je pridať červenú repu, tá dá omáčke krásnu farbu.
  6. Zeleninu uvaríme vo vývare z hovädzieho mäsa z ktorého sme najskôr odstránili bobkový list a ostatné koreniny. Vývar ochutnáme ak je málo slaný prisolíme, prípadne okoreníme.
  7. Keď je zelenina uvarená úplne do mäkka časť vývaru odoberieme a odložíme, v prípade potreby ho použijeme na zriedenie omáčky.
  8. Zeleninu rozmixujeme, pridáme rajčinový pretlak, alebo drvené rajčiny, necháme prevariť. Dochutíme cukrom a následne podľa vlastnej chuti prisolíme, okoreníme mletým čiernym korením.
  9. Z kvasníc, cukru a trocha mlieka si pripravíme kvások....
  10. a zamiesime nelepivé cesto, zakryjeme preklopenou miskou, alebo útierkou a necháme vykysnúť
  11. Z vykysnutého cesta urobíme 2-3 podlhovasté knedle. Ja ich parím v parnom hrnci cca 18-20 minút.
  12. A už môžeme servírovať. Dobrú chuť.