Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a knedľou (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto jedlo je nerozlučne späté s mojim detstvom. V nedeľu mama uvarila hovädziu polievku, mäso vybrala, nakrájala na plátky k tomu spravila rajčinovú omáčku, knedľu a obed bol hotový. Dnes ani neviem či to ešte niekto varí.
Postup
- Ja oproti pôvodnému receptu nevarím polievku a jedlo robím zo stehna, ale použiť môžete akékoľvek hovädzie mäso. Mäso umyjeme a prešpikujeme obyčajnou údenou slaninkou. Medzitým si dáme variť vodu do ktorej sme pridali bobkové listy, celé čierne korenie, celé nové korenie a soľ.
- Mäso sprudka opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo.
- Opečené mäso vložíme do vriacej vody . Varíme až kým mäso nezmäkne. Ja som ho varila asi 30 minút v tlakovom hrnci.
- Uvarené mäso zabalíme do alobalu a odložíme.
- Zeleninu očistíme, nakrájame na väčsie kusy, rajčiny rozpolíme, papriku zbavime jadierok.
Výborné je pridať červenú repu, tá dá omáčke krásnu farbu.
- Zeleninu uvaríme vo vývare z hovädzieho mäsa z ktorého sme najskôr odstránili bobkový list a ostatné koreniny. Vývar ochutnáme ak je málo slaný prisolíme, prípadne okoreníme.
- Keď je zelenina uvarená úplne do mäkka časť vývaru odoberieme a odložíme, v prípade potreby ho použijeme na zriedenie omáčky.
- Zeleninu rozmixujeme, pridáme rajčinový pretlak, alebo drvené rajčiny, necháme prevariť. Dochutíme cukrom a následne podľa vlastnej chuti prisolíme, okoreníme mletým čiernym korením.
- Z kvasníc, cukru a trocha mlieka si pripravíme kvások....
- a zamiesime nelepivé cesto, zakryjeme preklopenou miskou, alebo útierkou a necháme vykysnúť
- Z vykysnutého cesta urobíme 2-3 podlhovasté knedle. Ja ich parím v parnom hrnci cca 18-20 minút.
- A už môžeme servírovať. Dobrú chuť.