Hovädzie mäso

Hovädzie mäso s paprikami a s ryžou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

...alebo aj, ak sa Vám tak viac páči, obrátené rizoto z Košíc. Je v ňom viac mäsa, ako ryže.* Vo svojom živote som poznal iba troch „mäsožravcov“, dávajúcim prednosť tomuto variantu. Môj predobrý otec Tati, B. P., dcérka Angelika a aj môj veliaci maršál admirál, teda moje krajšie a sladšie JA a hlavne „ta moja prišahana, ... ta ňe?!“ Pomaly sa doplazujem k mojej ¾ storočnici, ale podnes si netrúfnem uvariť rizoto s perkeltovom základe. Ale zato domáci chren s cviklou pri stolovaní nesmie chýbať.

6-8
porcií
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Toto všetko a ešte koreniny, vývar, zostava na prípravu ryže, sterilizovaný hrášok a doplnky na servírovanie hotového „diela“.
  2. Mäso som kúpil už pokrájané, takže ho stačilo iba umyť a nechať odkvapkať. Pokrájal som hrubostenné papriky (tentoraz červenú, oranžovú, zelenú a žltú), paradajky a stonkový zeler. V rajnici na slnečnicovom oleji som krátko orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej „zelenými pierkami“.
  3. Následne som pridal mäso, nechal ho „zatiahnuť“ a posypal pokrájanými strúčikmi cesnaku.
  4. Po premiešaní a opätovnom krátkom (2-3 minúty) orestovaní nasledovali soľ, čerstvo mleté korenie, talianske sterilizované štipľavé papričky (Chopped Calabrian Peppers), ale aj domáci silný Števo alias „erős Pista“ splní požadovanú funkciu, korenie na mäso „Nahrin“ a mletá sladká paprika.
  5. Po premiešaní a spojení chutí som tento základ zalial hovädzím vývarom, na urýchlenie zmäknutia mäsa pridal zarovnanú mocca lyžičku jedlej sódy bicarbony a varil asi 96 minút. Priebežne som mäso podlieval vývarom tak, aby po uvarení bola tekutina centimeter nad „perkeltom“.
  6. Pred jeho dovarením som zvlášť pripravil ryžu (rajnica s PL oleja, popražiť ryžu, zaliať dvojnásobkom horúcej vody, pridať KL soli i PL masla a prikrytú uvariť). Preložil ju do hrnca s perkeltom, zmiešal všetko spolu s hráškom a
  7. servíroval bohato posypané strúhaným tvrdým syrom (údeným oštiepkom) a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
  8. S domácim strúhaným chrenom s cviklou takáto „ryža v hovädzom mäse“ chutí najlepšie.
  9. A jeseň s „indiánskym letom” opäť predstavuje svoju paletu farieb.