Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. septembra 2013
Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept)
Foto: pusta

Bola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa Zobraziť celý popisBola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa cibule a cesnaku, z korenín čerstvo mletú rascu, čierne korenie, aníz a sladkú papriku, koreňovú zeleninu, mrazené suchohríby a kvalitné suché červené víno Cabernet Sauvignon, všetko v takom pomere, aby sa neprebili chute, ale navzájom príjemne harmonizovali a dali vyniknúť tejto neskutočnej delikatesse.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 80 _ 90 °C

Suroviny

750 g
3 ks veľké
10 strúčikov veľkých
150 g
100 50
150 g alebo slnečnicový olej
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1/4 ČL
2 ČL kopcom
150 - 200 g
500 ml cca alebo horúca voda
300 ml alebo iné kvalitné suché víno
50 g koreň




Postup

  1. 1

    Pokrájala som zeler na plátky, potom na pásiky a tie na kocky, petržlen na kolieska /zabudla som ho odfotiť/.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvu som pokrájala na kolieska silné asi 2 mm, aby všetka zeleninka zostala po udusení trocha al dente a nerozvarila sa. Všetka zeleninka bola čerstvo vytiahnutá zo záhradky pestovaná Bio.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hovädzie líčka som umyla, povarila asi 5 minút vo vriacej vode, scedila, ked troška vychladli, odblanila som ich. Poodkrajovala som šľachovité tuhé časti, mramorovanie v nich - teda tuk som ponechala, tuk sa vyvarí a z toho budú šťavnaté a mäkkučké, pokrájala som ich na rezne a tie na väčšie kusy o veľkosti asi 3x4 cm.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na jemno pokrájanú cibuľu som orestovala do sklovita na rozpustenej bravčovej masti. Podliala som ju malým množstvom horúcej vody a vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala 3x, týmto spôsobom sa cibuľa rozpadne, zmäkne, vydá svoju chuť a v závere a zahustí šťavu podobne ako pri akomkoľvek perkelte.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som cesnak pokrájaný na silnejšie plátky a orestovala asi 1 - 2 minúty, len kým sa rozvoňal.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som rascu, čerstvo pomletú na mlynčeku a orestovala tiež krátko, len asi 1 - 2 minúty, aby sa pekne rozvoňala, takto upravená rasca má lepšiu a výraznejšiu chuť, ktorá spolu s cibuľou a cesnakom potom priam vsiakne do mäsíčka a výborne ho ochutí.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rovnako som to spravila s čerstvo mletým čiernym korením, neskôr s anízom,okrem toho pri tejto úprave mi tým pádom bohate postačila z oboch druhov korenín množstvo len asi 1 CL, avšak s lepším chuťovým efektom.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do tohoto základu som pridala pokrájané hovädzie líčka, ktoré som ešte...

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...okorenila čerstvo mletým anízom - len asi 1/4 CL, viac nedávajte, lebo aníz je veľmi aromatický a prebil by ostatné chute, toto množstvo ostatné chute len príjemne podtrhne.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ked sa odparila všetka šťava, ktorú hovädzie líčka počas opekania na tomto okorenenom cibuľovo -cesnakovom základe pustili, až v tejto chvíli som pridala 2 CL morskej soli. Mäsko už bolo vtedy pekne zatiahnuté s jemnou kôrčičkou na povrchu, takže nehrozilo, že sa soľou vysuší, zostalo úžasne šťavnaté.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som 2 CL sladkej mletej červenej papriky a za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť v horúcom tuku, pekne zafarbí výsledný pokrm. Stačí pridať len 2 CL, lebo som nevarila klasický perkelt alebo paprikáš, ale hovädzie líčka,čo som mala na pamäti.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Všetko som podliala horúcim domácim vývarom, vždy len malým množstvom, lebo vo výsledku má byť len málo hustej šťavy. Horúci vývar som používala preto, aby sa neprerušil var a mäsíčko krásne zmäklo. Prikryté som dusila pomalým varom, kým hovädzie líčka boli takmer hotové. Ak nemáte domáci hovädzí vývar, môžete použiť horúcu vodu, len nepoužívajte žiadne umelé hotové bujóny!!!

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Asi 15 minút pred koncom dusenia som pridala mrazené suchohríby, môžete použiť aj čerstvé alebo sušené, ale potom treba prispôsobiť čas ich dusenia.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po suchohríboch som pridala aj pripravenú pokrájanú koreňovú zeleninu a varila som až do konca prudkým varom už odokryté.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pripravila som si kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet Sauvignon, ročník 2006, môžete použiť aj iné víno podľa vašej chuti a výberu, ale použite len také kvalitné suché červené víno, ktoré by ste aj pili Vy sami, lebo nekvalitným vínom by ste pokazili jedlo vo finále, čo by bola naozaj veľká škoda.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Až do konca som podlivala vínom, ktoré som nechala pri prudkom vare odpariť a zostala jeho vynikajúca chuť v šťavičke a v mäsíčku. Tých 15 minút bohate stačí aj pre zeleninu, aby zmäkla na "skus", nerozvarila sa na blato a brečku, a aby dodala na chuti aj spolu so suchohríbmi. Na zahustenie sa v žiadnom prípade nepoužije múka, škrob, ani zemiaky, či iné, zahustí sa cibuľou a cesnakom, ktorý má jemnú a príjemnú chuť v jedle, nie je ostrý a čpavý.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na tanier som urobila základ akoby hniezdo zo zemiakovej kaše, na ktorý som nabrala hotové hovädzie líčka, zeleninku a suchohríby preliate hustou šťavou z vína a cibule s cesnakom. Podávala som som s vynikajúcim suchým červeným vínom, ktoré zvýšilo z varenia :-)))

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Nikdy predtým som nejedla hovädzie líčka, môžem zodpovedne potvrdiť, že je to úžasná delikatesa, ktorú sa oplatí pripraviť. Môžete použiť aj inú prílohu, ale nám sa videla táto ako najlepšia.

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    V tejto úprave je vyvážená chuť použitých surovín, korenín,zeleniny, hríbov, vynikajúcej hustej lahodnej šťavičky a mäsíčka, ktoré bolo ako masielko a rozplývalo sa v puse ako nebíčko v papuľke. Môj priateľ ma úžasne pochválil, od neho ako šéfkuchára si to veľmi vážim, lebo ma dokáže aj neúprosne skritizovať, nič mi nedaruje, teraz sa mi poďakoval a aj pusu som dostala od neho ako výraz kuchárskeho uznania za túto perfektnú lahôdku:-))) Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám, prajem Dobrú chuť!!!

    Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

eviana
Ibolyka milá, nádherné jedlo si spravila, naozaj harmónia chutí... viem si to živo predstaviť a to jemné mäsko rozplývajúce sa na jazyku... šťastný to človek, že v Tebe má tak úžasnú priateľku so srdcom na dlani ♥
drahyjon
Pusta milá, veľké ďakujem za krásny a veľmi starostlivo a časovo náročne pripravený recept. Tak, ako aj Tvoje predchádzajúce.
luciak
licka robievame casto a radi, chutia u nas kazdemu, Je to vyborne masko, kto este nevyskusal, nech rychlo napravi.
jerica
@pusta nemôžem si pomôcť, ako čítam rad radom , ako keby som to ja robila, darmo, stará škola v kuchyni je na nezaplatenie, hlavne bod 4 je pre neskúsené gazdinky poučením, ktoré nechajú cibuľu pražiť, to si perfektne po lopate opísala, (tak robievam aj pri polievkach) samozrejme aj s celým postupom spracovania:-) Nemá chybu :-)
frezia68
Podľa Teba by sa mohli mladé kuchárky učiť variť.Polopatisticky podaný recept a tak chutne vyzerá,že pregĺgam naprázdno :-) máš *****
rea1
ja mám technickú: kde v bratislave kúpim hovädzie líčka? eešte ma nenapadlo ich tu hľadať. čo myslíš, dá sa spoľahnúť na orbána alebo máš iný zdroj? :-)) ďakujem.
ináč, samozrejme, recept na 1*. (to je jednička s hviezdičkou, nie jedna hviezdička). :-)))
izabella929
jedlo vyzerá famózne , pozorne som prečítala komplet celý fotopostup a nič iné nemôžem napísať iba ,,,bravó,,,,vydarené, chuťovo famózne doladené a určite vynikajúce.-)
sracz
... dobrota, chuťovka a fajnotka dobrých víl, @pusta milá, mamičiek, babičiek a excelentmých manželiek starých dobrých, žiaľ už odchádzajúcich, časov!!! -:))) Technologický postup, aký profanujem aj ja, "á la pre momentálne zaostalých", bez urážky; tak, ab y mohol "z fleku" podľa Teba variť aj "elév"! ... ale hlavne, Ibolyka_samaritánka súcitná a pozorná, u mňa, ako ďalšieho najlepšieho priateľa, máš dvere taktiež vždy otvorené a v mojej kuchyni sa môžeš iniciatívne "predvádzať, koľko len chceš! Aj nad týmto Tvojim gurmánskym pokladom svieti moje hviezdnaté nebo!!! -:))) Ďakujem!!!
havino
bohovské, nejedla som ich ešte, čítala som recept jedným dychom a tu cibuľu som akosi rýchlo prebehla a až na Jarkin komentár som sa opäť vrátila hore a to si teda zapamätám, že takto vydusiť cibuľu, vlastne ju čo? rozvariť, aby zahustila, ked sa rozvarí však? som ešte nečítala, nepočula, raz dobrá vec , prospešná pre mňa táto varecha a vy varešky skúsené
pusta
@eviana , je to úžasné a skvelé jedlo.
to ja mám šťastie, že mám takého fantastického priateľa, vlastne sme šťastní obaja, sme totiž rovnakí :-)))
zo srdca ti dakujem.
pusta
@drahyjon , vdaka za takú úžasnú pochvalu, akej sa mi od teba dostalo :-)))
tá námaha veru stojí za ten výsledok...
dakujem ti.
pusta
@luciak ,súhlasím s tebou, je to výborné mäsko.
určite budem robiť aj ja od teraz častejšie hovädzie líčka.
dakujem.
pusta
@izabellka929 , hej, je to famózne jedlo, ktoré sa oplatí spraviť. nie je veľmi náročné, ani na suroviny, ani na čas - tie dve hodinky a niečo stoja za to naozaj...
dakujem za krásnu pochvalu.
elysa
parádne jedlo, o líčkach som počula, ak sa k nim dostanem pripravím podľa Teba...
pusta
@jerica , to je asi tým, že sme vyrastali obe v rovnakom časovom období a dokonca v rovnakej štvrti na tej istej ulici :-)))
určite v tom hraje veľkú úlohu rodina a bezprostredné okolie.
aby som pravdu povedala, v podstate som bola samouk, mojim prvým prísnym kritikom bol môj otec, ktorý bol od fachu, aj ked je pravdou, že som veľa odpozerala od mojej dobrej mamy a drahej starej mamy.
mala som rada od mlada zahraničné a náročné recepty, učila som sa od rodiny, mala som šťastie na množstvo priateľov i kolegov národností z celého sveta a rôznych vierovyznaní, ktorí radi varili a veľa som prevzala aj od nich.
mám výnimočného priateľa, s ktorým máme veľa spoločného, najmä lásku k vareniu a veľa sa od neho učím aj ako od profesionála.
máš veľkú pravdu, stará škola je na nezaplatenie a predovšetkým ich domáce varenie.
snažím sa svoje recepty písať zrozumiteľne pre každého a povedať mu, že poctivé surovuiny a poctivosť vo varení sa oplatí a bohato odmení.
dakujem ti za úžasné uznanie, jarka, to ja sa skláňam pred tebou, tvojim varením a tvojou neskutočnou pracovitosťou.
pusta
frezia68, joooj, verím, že pregĺgaš, hoci aj na prázdno... :-)))
viem, že väčšina varecháčov je skúsená a perfektne varí, ale je tu veľa mladých, menej skúsených a preto píšem recepty polopatisticky, aby vedeli uvariť bez obáv a chutne aj oni skvelé jedlo :-)))
tí skúsenejší my to iste s pochopením radi prepáčia.
dakujem ti aj za 5***** :-)))
pusta
@frezia68 , joooj, verím, že pregĺgaš, hoci aj na prázdno... :-)))
viem, že väčšina varecháčov je skúsená a perfektne varí, ale je tu veľa mladých, menej skúsených a preto píšem recepty polopatisticky, aby vedeli uvariť bez obáv a chutne aj oni skvelé jedlo :-)))
tí skúsenejší my to iste s pochopením radi prepáčia.
dakujem ti aj za 5***** :-)))
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, je to veľká dobrota, čo dobrota - úžasnáá lahôdka :P
mám úžasného priateľa, ktorý si zaslúži moju pozornosť :-)))
poviem ti úprimne. že u teba priateľ môj, by som mala rovnakú trému ako u neho, lebo ste vynikajúci kuchári, pred ktorými mám veľký rešpekt.
dakujem za toľkú poctu, akú si mi svojim pozvaním do tvojej kuchyne prejavil a čo ma naozaj teší.
dakujem za uznanie.
pusta
@rea1 , k tvojej technickej otázke: môj priateľ kupuje hovädzie, niekedy aj teľacie líčka v metre. odtiaľ sú aj suchohríby a červené víno Cabernet Sauvignon. cenovo veľmi prístupné - 1 kg hovädzích líčok aj s daňou je 5,39 eura, predávajú v 1,5 kg balení.ale kúpil aj u Orbána, dá sa u neho objednať aj telefonicky. neviem o inom oficiálnom zdroji, neoficiálne tvoj vlastný dobrý mäsiar, ktorého osobne poznáš :D
dakujem za krásne hodnotenie na jedničku s hviezdičkou :-)))
pusta
@havino - tánička milá, presne tak, ako je uvedené v bode č. 4 v recepte, opakovaným vydusením cibuľového základu až na tuk po podliatí malým množstvom horúcej vody - aspoň 3x, sa cibuľa rozvarí a rozpadne a to robí úžasnú chuť jedla a hustotu šťavy. to platí pre všetky druhy perkeltov, gulášov a mäsa na šťave, rovnako aj tu. trebya vždy použiť veľa, veľa cibule i cesnaku a to je potom základ, v ktorom pokračuje celé varenie a tajomstvo toho, že múka a iné zahusťovadlá sú úplne zbytočné., dokonca v týchto jedlách nežiadúce :-)))
bohovské jedlo ako vravíš, verím, že teraz už ochutnáš aj ty - pozri komentík pre @rea1.
dakujem.
pusta
@elysa , budem rada, ak pripravíš toto parádne jedlo a verím, že sa k hovädzím líčkam dostaneš.
tiež som ho jedla až teraz po prvýkrát a iste nie naposledy.
dakujem.
rea1
@pusta , ďakujem za odpoveď. do metra nechodím, moja mäsiarka, hoci je na ňu spoľahnutie, určité veci nemá ale to som chcela vedieť - na orbána je spoľahnutie vždy, robím na cukrovej, takže to mám k nemu na skok. tak cez obed skočím. :-)) suchohríbky mám vlastné a na dobré suché červené (aj iné kvalitné) víno mám tiež dlhoročný spoľahlivý zdroj. no povedz, bráni mi niečo v príprave tohoto mňamózneho jedla už tento víkend? :-))
pusta
@rea1 , môj priateľ často objednáva u orbána telefonicky a potom ide už pre hotové...verím, že budeš úspešná aj ty, veľmi držím palce!!!
super, že máš vlastné suchohrííby a máš dlhoročný spoľahlivý zdroj kvalitného červeného vína:-)))
potom ti už nič nebráni na prípravu tohoto mňamózneho jedla už tento víkend :D
prajem ti zdarné varenie a dobrú chuť :P
lusinkab
Licka zboznujem a robim dost casto ale bez zeleniny,cisto len salotka,cerstvy tymian a cela flaska cerveneho a dlho varit. Na buduce vyskusam aj tento sposob.Krasny postup ako stale.
pusta
@lucynka , ak sa opäť dostanem k hovädzím líčka, určite vyskúšam podľa teba, je to neskutočná dobrota.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie.
vážim si to veľmi :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia