Hovädzie kocky na koňaku so zeleninovou prílohou
Autor receptu: izabella929
Vynikajúci obed, to je neuveritelné, ako to koňak nádherne zafarbil a dal výnimočnú
chuť..tento recept doporučujem všetkým vyskúšať. Dosť dlho sa to dúsí, ale stojí to zato,
verte mi...
2 porcie |
120 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Na panvicu som dala lyžicu bravčovej masti.Hovädzie mäsko som pokrájala na kocky a tieto som orestovala na horúcej masti, kým vybledlo. Potom som ho preložila do hlbšej panvice a dusila potiaľ, kým sa všetka voda úplne neodparí
- Kocky sú veľkosti asi 4X4 cm, lebo po dusení sa zmenšia.
- Voda sa odparila a teraz posypem kryštálovým cukrom a nechám zkaramelizovať..
- Posypala som cukrom a stále miešam, aby sa rýchlo roztopil a posypala som timiánom..
- Podliala som koňakom a kocky dostali krásnu farbu..Priznám sa, že som nemala odvahu flambovať, čo by sa malo, ale bojím sa požiaru.
- Miešam, kým sa koňak neodparí.Po odparení pridám rajčinový pretlak a lyžicu domáceho kečupu.
- Po rozmiešaní pretlaku, podliala som mäsko 2 dc hovädzím vývarom z bujonu a dusila pod pokrievkou 2 hodiny. Po celý čas varenia, sledujem a podlievam malým množstvom vody.
- Kým sa mäsko dusí, pokrájala som slaninku na drobné kocky, opečiem a vyberiem na tanierik.Do výpeku dám orestovať mrkvu, kaleráb a hrášok,chvíľku podusím a odstavím.Zeleninku použijem ako prílohu k mäsku a opečenou slaninkou posypem zeleninu na tanieri.V pôvodnom recepte je ako príloha hráškové lusky, ale preto, že ich nemám, použila som môj sterilizovaný hrášok.
- Keď sa mäsko udusilo, uložím na tanier a pridám orestovanú zeleninku.Dobrú chuť.