Hovädzie mäso

Hovädzie kocky na hubách – Herkules na tanieri (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant so slovenskou zemiakovou kašou, ale chutia od chlebíka nášho každodenného, cez ryžu, až po parenú knedľu.* Samozrejme, že najlepšie sú s vlastnoručne nazbieranou zmesou čerstvých húb z našich lesov, lúk a strání! V mojich oklieštených podmienkach som sa musel uspokojiť s darom sušených a doplniť ju čiastkovým sortimentom z čínskeho „marketu“. Ale hovädzie mäsko som kúpil excelentné, navlas podobné japonskému, tzv. Kobe. Ale Vy si už poradíte a následne pochutíte, tak ako aj ja s mojou.

4-6
porcie
30 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. S takýmto „zorganizovaným neporiadkom“ som začínal! V elektrickom mlynčeku za KL guličiek sušenej borievky alias jalovca, v hrnčeku s vlažnou vodou strúčiky cesnaku a v hrnci namočené darované sušené huby z okolia mojich rodných Košíc.
  2. Mäso som pokrájal na veľké „kvádre“, lebo moja sladká „prišahana“ polovička sa riadi zásadou, že mäso musí mať veľkosť takú, aby sa oplatilo doň kúsnuť či zahrýznuť!
  3. Pokrájané „big one štangle“ som obojstranne opiekol na 2-3 PL oleja.
  4. Opečené mäso som následne posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pretlačeným cesnakom.
  5. Po jemnom premiešaní zalial namočenými dubákmi aj s vodou a prikryté varil asi 99 minút.
  6. Priebežne som si z pokrájanej cibule, jarnej cibuľky aj s pierkami, póru, cuketky a stoniek zeleru na oleji podusil zeleninový základ a počas jeho tepelnej prípravy,
  7. pokrájal tuhšie huby, tzv. kráľovské fanfáry „Eryngii“, vložil ich do zeleninového základu, nezabudol som ani na čerstvo pomletú borievku.
  8. A podlial mäsovým (u nás dnes kuracím) vývarom a pridal čerstvé maslo.
  9. Po premiešaní som všetko dusil až sa odparila nepotrebná tekutina.
  10. Do uduseného mäsa som vložil biele jemné „Enoki“ v malých trsoch, nechal obvariť.
  11. Hranu zeleninového základu som nadstavil pikantnou Salsa (vhodná je aj Harissa) a
  12. preložil ju do hrnca s mäsom. Na záver mi zahustenie kukuričným škrobom (či jemne postrúhaným surovým zemiakom) nahradila poľská „Zupa borowykowa“ vo vrecúšku (instantná hríbová polievka, pozn. red.) a 12-15 minút nechal prejsť varom a...
  13. ...servíroval ako hovädzie so „symbiózou húb“ so zemiakovou kašou.
  14. Orgován je u nás spojený so spomienkou na naše presladké mamičky Aňuci a Nuštu, B. P! P. S.: blíži, sa k 77. roku života, ale podnes mi je záhadou, ako a kde sa mojej úžasnej babičke lady Ann, podarilo na konci decembra 1946 zaobstarať biely orgován do svadobnej kytice mojej mamky!