Hovädzie dusené na cibuľkách Stifado

Autor receptu: 2010

Grecko - cyperska tradicna specialita s exotickym trocha arabskym nadychom s velmi bohatou omackou perfektna len s chlebom. Takze hovadzie dusene na "malickych cibulkach vela cesnaku s paradajkami, cervenym vinom, celou skoricou , klincekami a rozmarinom.

4-6
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ja som pouzil hovadzie zadne , tradicne sa kraja na vacsie kusy ako nas gulas cca. 5 cm. do vacsej panvice som dal maso na olivovy olej rychlo opiect musel som to robit na tri krat aby mi olej neochladol. Tradicne ,ako mi povedali cibulky maju byt cca velkosti orechov.Ja som pouzil cibulku nakladacku, bolo ich cez 20 a poriadne som si poplakal. Potom treba obrat cesnak asi 6-7 strucikov-nakrajat len na hrubo.
  2. Vsetko oprazene maso dame spat na velku hlboku panvicu pridame zvysok oleja a cesnak a 5 minut na silnejsom plameni miesame a pokracujeme v opekani. Pridame pohar cerveneho vina a 2 lyzice vinneho octu a dalsich 5 minut dusime na silnejsom plameni. Pridame ( bud pradajkovy pretlak rozrobeny vo vode a celu nakrajanu paradajku )alebo talianske supane paradajky vo vlastnej stave pokrajane.Teraz pridame vsetky bylinky ano- celu skoricu , klinceky, nastruhany muskatovy oriesok, bobkovy list a rozmarin ,nove korenie, cierne korenie a sol a mlete korenie podla chuti. Domaci pridavaju trochu vyvaru , podla chuti.
  3. Tu sa recept rozchadza ja som robil podla susedy kde som male cibulku pridal priamo do omacky. Dakde uvadzaju ze je dobre dat cibulky na olej a pred tym oprazit skaramelizovat a tak pridat. Pridat vodu, ja som dal cca 0.6 -litra omacka je vyborna ( zalezi od preferencie ) viac alebo menej hustej. Znizit plamen a dusit cca 1.5 hodinu zalezi od masa, podlievat ak treba.
  4. Tradicne sa serviruje s orzom ( tarhonou ) alebo s cerstvym chlebom. Vysledok bez komentara , vyskusajte budete prekvapeni...