Hovädzí steak
Hovädzia roštenka „surf and turf“ s batatovými hranolčekmi
Autor receptu: redakcia
Steaková latina sa začína už pri výbere plemena,
veď každý „rodokmeň rezňa" má svoje
osobitosti. Zvieratá majú iný genóm, inak ich
kŕmia a ošetrujú. Preto aj inak chutí talianske
piemontese, americký black angus, španielsky
txogitxu, austrálske wagyu či slovenský
siemmental. Práve pre túto osobitosť je príprava
mäsa mojím koníčkom. V jeho jedení však
vyznávam heslo „s mierou".
Postup
- Hovädziu roštenku rozporciujeme na
štyri rovnaké steaky. Ochutíme soľou
a čiernym korením a prudko opražíme na oleji.
Tepelnú úpravu dokončíme v rúre pri teplote 180 °C približne 3–6 minút podľa
hrúbky steaku.
- Na rozohriatej panvici
s olivovým olejom opražíme očistené krevety, rozkrojené cherry paradajky, kapary, pridáme posekanú petržlenovú
vňať, šťavu z citróna a dochutíme soľou
a korením.
- Steak podávame s batatovými hranolčekmi, ktoré vyprážame vo fritéze pri teplote 175 °C. Samotný výraz surf and turf sa
prvýkrát použil v 60. rokoch a označuje
kombináciu hovädzieho mäsa a morských
plodov, prevažne sa používajú homáre,
krevety, ale aj krabie mäso.