Hovädzí steak

Hovädzia roštenka „surf and turf“ s batatovými hranolčekmi

Autor receptu: redakcia

Steaková latina sa začína už pri výbere plemena, veď každý „rodokmeň rezňa" má svoje osobitosti. Zvieratá majú iný genóm, inak ich kŕmia a ošetrujú. Preto aj inak chutí talianske piemontese, americký black angus, španielsky txogitxu, austrálske wagyu či slovenský siemmental. Práve pre túto osobitosť je príprava mäsa mojím koníčkom. V jeho jedení však vyznávam heslo „s mierou".

45 minút
príprava

Postup

  1. Hovädziu roštenku rozporciujeme na štyri rovnaké steaky. Ochutíme soľou a čiernym korením a prudko opražíme na oleji. Tepelnú úpravu dokončíme v rúre pri teplote 180 °C približne 3–6 minút podľa hrúbky steaku.
  2. Na rozohriatej panvici s olivovým olejom opražíme očistené krevety, rozkrojené cherry paradajky, kapary, pridáme posekanú petržlenovú vňať, šťavu z citróna a dochutíme soľou a korením.
  3. Steak podávame s batatovými hranolčekmi, ktoré vyprážame vo fritéze pri teplote 175 °C. Samotný výraz surf and turf sa prvýkrát použil v 60. rokoch a označuje kombináciu hovädzieho mäsa a morských plodov, prevažne sa používajú homáre, krevety, ale aj krabie mäso.