Hovädzia polievka najlepšia na svete

bubaya - fotkabubaya, 21. decembra 2012

Toto je recept na úplne najlepšiu hovädziu polievku, akú poznám. Raz kedysi dávno som v rakúskej či nemeckej televízii videla rozhovor s fyzikom Wernerom Zobraziť celý popisToto je recept na úplne najlepšiu hovädziu polievku, akú poznám. Raz kedysi dávno som v rakúskej či nemeckej televízii videla rozhovor s fyzikom Wernerom Gruberom, hovoril aj o varení polievky. Tak som si chytro urobila poznámky kdesi na papierik, ten som zastrčila, aby som ho asi po 6 rokoch objavila. Viem, že málokto by hľadal recept na extra polievku u fyzika, tak to sem pridávam. Myslím, že na Vianoce v krásnom porceláne by sa vynímala výnimočne. Nedajte sa odradiť náročnosťou, oplatí sa.

6
porcií
10 minút
príprava
150 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g (teľacie)
750 - 1000 g kvalitné na varenie
2 ks
1 strúčik
1 ks
2 l




Postup

  1. 1

    Cibuľu rozkrojíme, opečieme reznú plochu na panvici na sucho. Kosti umyjeme, a okrem mäsa všetko dáme do studenej vody, a necháme na strednom plameni variť na cca 20 - 30 minút, kým nezmäkne zelenina. NESOLÍME!!!!!!

  2. 2

    Keď je zelenina mäkká, vývar scedíme, zeleninu vyberieme. Do vývaru vložíme hovädzie mäso, pridáme opäť nejaké tie korenia, na ktoré sme zvyknutí. V Rakúsku pridávajú aj bobkový list a trochu póru, ale mne osobne to nechutí. Ak chcete, môžete pridať ešte jednu várku polievkovej zeleniny.

  3. 3

    Opäť NESOLÍME. A NEVARÍME - necháme polievku na čo najmenšom plameni, tak na hranici varu. Kto má kuchynský teplomer, môže kontrolovať. Kto nie, musí pozerať do hrnca. Ak sa polievka len tak pomaličky hýbe odo dna smerom na hor, je to správne. Voda nesmie vrieť. Ak sa odparí, dolejeme čerstvú. A znova opakujem - NESOLÍME!!!!

  4. 4

    Necháme polievku zľahka prikrytú pokrievkou na najmenšom ohni cca 2 hodiny, kým je mäso mäkké. Ak to bol nejaký býk z arény, bude to trvať aj dlhšie. Keď je to všetko hotové, vyberieme mäso z polievky, ak treba, precedíme. Polievka má farbu ako dobrý starý koňak, ale chutí ešte lepšie. A to mäsko - mäkké, šťavnaté, chutné. Do taniera nakrájame zeleninu, petržlenovú vňať, rezance.....ako kto má rád. Osolíme podľa chuti a mľaskáme.

  5. 5

    Ak chcete vedieť, prečo nesoliť, pošlem na požiadanie preklad rozhovoru s Dr. Gruberom. Prípadne ako bonus tabuľku na pečenie husi či iného hydu v závislosti od hmotnosti. Fotky nemám, pokazil sa mi aparát, ale budú, dodatočne.

Diskusia k receptu

aroooo
aj ja varím zemiaky v minime vody/2-3 cm/ bez soli, údajne soľ vyplavuje z nich neviem čo, ale chuťove sú 100 x lepšie ako solené a zaliate celé vodou, solím až deď ich vyberiem z hrnca do misy. A tak to bude zrejme aj s tou zeleninou.
sovka62
To vysvetlenie prečo nesoliť, by ma zaujímalo, neviem si tú chuť polievky predstaviť.
sjuz
Presne takto ja varím každú slepačiu. Hovädziu nevaríme už, ale je vidno, že tá polievka je ÚPLNE INÁ. Nemám rada tie do mŕtva prevarené zeleniny na kašu, a kalné vývary. takto pripravený vývar je čistý a úžasný. Varím v liatinovom hrnci, približne 6 hodín. Ani nie je vidno, že by polievka vrela...Pridávam však aj kúsok póru, a kúsok čerstvej zelenej papriky.
Čo sa týka pečenia mäsa, pečiem vždy metódou pomalého pečenia (tzv. "slow food") , pomaly a na nízkej teplote. Kvalita mäska je neporovnateľná s mäsom pečeným na 200 st...a viac.
mamatata2
Hovädziu polievku som už nejedla možno aj 10 rokov a už ma pár dní máta v hlave, že by to bol pochúťka, tak ak zoženiem suroviny, tak budeme variť podľa Teba. Ďakujem za recept.
bubaya
Ten článok sa sem asi nezmestí, ak niekto chcete preklad, napíšte na tatkab@azet.sk , pošlem obratom. Ak chcete tabuľku na pečenie husy-morky-kačice podľa veľkosti, pošlem aj tú, práve prekladám.
honestka
a ak by ta farba nebola presne taka ako varili nase babicky a mamicky, tak treba pridat par strafikov SAFranu.
Veru maloco je tak dobre ako hov.ci slepacia polievka varena pomalickym tempom na kraji sporaka s rezancami, ako kraja nasa @Jerica...
hralka
Ja varím slepačiu domácu,ale aj hovädziu a aj kombináciu tiež veľmi pomaly a v kuchte.Zeleninu pridávam ku koncu,ale postupne a varím krátko,polievka len bublinky hádže.Dávam okrem koreňovej zeleniny,pôr,paradajočky malé 2ks,papriku,feferónku a všetkého druhu vňaťku.Prichutím Solčiankou ,ale nemusí,záleží od sily mäsa.
lucencanec
Recept je v KK.Tá sol mi nejde do makovice.Poprosil by som ten slubovaný preklad.
Ďakujem
yogy1972
Dik pripomenula si mi starku .Ta vzdy v nedelu skoro rano postavila tuto uzasnu polievocku na sporak ,a bublala do obeda .Zeleninku skor vytiahla nakrajala zvlast na tanier z ktoreho si potom kazdy zobral co mal rad .Jeden tanier zeleninky jeden tanier rezanceky hrniec s polievockou v ktorom plavalo pokrajane masko a na stole vegeta ,sol a korenie ,komu by chybalo .jedno vsak este nechybalo varila v polievke cely nitkou zviazany zväzok zelerovej vnate ,ktory potom vytiahla .To robilo polievku uzasnou. A s tou solou ..Kto vyskusa neda na tuto polievku dopustit ,lebo len takto si pridete na to ako chuti zeleninka .Masko pojme chut zeleninky zeleninka chut maska a vysledok je uzasny.
richterka
zdravím, prosím o zaslanie rozhovoru s dr.Gruberom, tiež ma zaujíma prečo polievku nesoliť. Vopred ďakujem, môj mail janka.richter@post.sk.
ešte raz vďaka.
katarina64
ja varím podobne,len tzv.ťahať polievku nechávam okolo 12h...poviem vám je to úžas...samozrejme varím to vo väčšom,nech mám dlhšie pokoj...
ibix55
Nič v zlom,ale najlepšia hovädzia polievka je z hovädzieho chvosta-vyskúšajte!
2x 45678 a jana
bubaya
Je, to je bez debaty, chvost je taký optimálny na polievku, dostatok kostí aj mäsa. Skús ju uvariť týmto spôsobom, mäsko bude vynikajúce, mäkké a šťavnaté a polievka bude ako koňak. Len ho málokedy dostať kúpiť.
evkaszabova
no mna keby spomínaný pán fyzik videl, ako varím hovädziu polievku v tlakovom hrnci.... Prečo sa to musí tak super pomaly variť? Aby sa nezakalila? Alebo to urobí aj niečo na chuti?
1x jana
kimlo
Ano @evkaszabova ,aby sa nezakalila. A pomalym varenim ziskavas vsetky tie dobroty z kosti a mäsa do vyvaru. Vyskusaj.. :-)
radox1
minule hovorim masiarovi:prosim si kilo hov.rebier z byka,4 spikove kosti a 2 hov.chvosty.ked pocul slovo chvosty,tak pozeral na mna ako na zjavenie.kazdy vyvar ktory varim,tak solim az na koniec hrubozrnnou solou.
bubaya
evkaszabova, z toho si nič nerob, ja ho tiež v časovej tiesni použijem. A pán fyzik by nepovedal nič, dôležité je, že nerobíš polievku z pytliku.
marlene26
podla grubera varim aj ja,jeho recepty su super a knihy s vysvetleniami preco je fyzika dolezita vo varen takisto. hud podla jeho receptu bla vynikajuca.
zola
zaujímavý rcp, určite vyskúšam
rada by som si prečítala Dr. Grubera
zambojova@zmail.sk
ďakujem
maruskova
Aj mne sa velmi paci tento receptik, aj ja, prosim o ten rozhovor s dotycnym panom, vopred dakujem: maria.mojzesova@gmail.com
medvedikyogi7
Dnes som ju skusala, je uzasna :) a ak Vas mozem velmi pekne poprosit o zaslanie toho rozhovoru, dakujem velmi pekne. Moj email je: jankahis@gmail.com
reni23
Dobry den..:-)
Mozem poprosit tiez o preposlatie toho rozhovoru a pripadne aj tej tabulky .
Moja adresa:renata.lutz@bluewin.ch
Dakujeeem a zelam krasne sviatky!
milas
Polievka má voňať v hrnci a nie v kuchyni. Tak hovorili skúsené a vychýrené gazdinky. Občas varievam aj ja v "kuchte" a nikdy mäsová polievka nebola zakalená. Zeleninu v tomto prípade pridávam do hrnca až pred dokončením.
1x jana
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ešte posielate tie tabuľky? prosím aj ja. Možno sa ešte niečo naučím. evula49@gmail.com
Ďakujem Eva
jana
Moja babicka tiez polievku nesolila , vravela ze bude mäsko suchsie ked sa prida sol.
1x bubaya
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Radox1 (4.12.2013 14:13)

Na mňa pozerali v mäsiarstve keď som chcela hovädzie líčka, nepríčetný pohľad na mňa s otázkou "to čo je" ......
bubaya
@Jana (1.9.2017 14:23)

Nase babicky vedeli co preco a ako varit, mali to praxou overene. Teraz musi byt overene vsetko vedecky, a nakoniec zistime, ze to tie babicky robili presne tak isto.
1x jana
bubaya
@Esi (16.6.2017 22:36)

Poslem, len dnes som si nasla spravu, prepac.
frezia
Este jeden link, priamo k hovädzej polievke.



bubaya
@Frezia (12.2.2018 14:34)

Nedostať, bohužiaľ, hľadala som, iba po nemecky, preto som to sem pridala.
bubaya
@Mijaita (12.2.2018 15:43)

Krásna, ako dobrý koňak, čo zrel 18 rokov v dubovom sude.
2010
Ochutnal som dost vela ale tato pred par dnami v Taipei, bola ako by povedali moji mladasi - bomba. Zatial najlepsia hovadzia.



1x bubaya
kucharka
Ako mi povedal jeden chemik : soľ sa dáva do vývarov až ku koncu preto, lebo “zabíja” ostatné chute. Ako keby okupovala svoje miesto v hrnci ....:-))
Takto, bez soli, všetky ostatné suroviny dajú zo seba to najlepšie, keďže soľ im v tom nebráni.
Soľ je jediná zo všetkých korenín, čo má takéto vlastnosti.
1x bubaya
garban
Varím polievku podľa tohto návodu.
Teším sa na výsledok.
Prosím o zaslanie prekladu rozhovoru s p. Gruberom
aj o tabuľku pre pečenie hydiny.
Vopred ďakujem
cupka.dusan@gmail.com




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia