Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… milovanie sa s jedlom. Poznáte ten blažený pocit, keď sa Vám v ústach rozplýva chuť
dokonale upečeného mäsa?
Po brade pomaly stekajú kvapky prevoňaného výpeku? Prsty sa Vám lepia od
„lubrikantu“ s tou najjemnejšou
konzistenciou. Už v priebehu konzumácie Vám pohľad sem_tam zablúdi na fľašu
správne „oroseného“, ale Vy, so
„sado_maso“ odhodlanosťou, vydržíte až do prehltnutia posledného sústa. Po ňom
zašepkáte: „teraz už môžeme
byť svoji“! Tak takýto pôžitok Vás očakáva po realizácii tohoto rcp.
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
150-180 minút na 200-210 °C |
Postup- uznajte mi, prosím, že takýto krásny „kúsok mäska“ sme v obchode nemohli nechať za žiadnych, ani mimoriadnych, okolností, čo keby ho kúpil niekto iný!?!; doma ho už stačilo iba umyť, osušiť, posypať soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a následne ľahko obalené mojou „predzásypkou na a pre všetky účely“ ( http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html ),
- „všestranne“, teda po všetkých stranách aj bokoch, opiecť na horúcej emulzii (bravčová masť škvarená a alej) opäť „všestranne“ tak po 7÷10´
- cez ½ čas opekania k mäsku pridať aj na hrubé „mesiačiky“ pokrájanú veľkú cibuľu (cibule), podliať vodou, alebo vývarom, pekáč vložiť do rúry vyhriatej na 200÷210 °C/420 °F
- a po jej zmäknutí aj pretlačené strúčiky cesnaku a pokračovať v pečení až do stavu vlastných chutí a predstáv; v priebehu pečenia podľa potreby podlievať horúcou vodou (vývarom)
- keď je „labsár aj so špikom v kosti už_už na mäkko“, vyberiem ho z pekáča aj s cibuľou a cesnakom, odložím ho na prikrytom tanieri; do výpeku poukladám kúsky koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zemiaky) a ďalšiu na hrubo pokrájanú cibuľu, jemne ich posypem čMČK a soľou, ak je potrebné pridám aj olej, premiešam kuchyňskou lopatkou a nechám v rúre necelých 20´ zapiecť; potom zeleninu opäť premiešam, pridám aj ½_čky ružičkového kelu, 6÷7 „hobliniek“ masla a pečiem ďalších 10, ´po ktorých do „centra akcií“ uložím aj upečené mäso a tento „alegorický vozík“ vrátim ešte na 10´ zohriať na konzumovaciu teplotu a dopiecť; a teraz je to už naozaj hotové
- aby som nezabudol, milujem tento spôsob prípravy jedla a hlavne jeho labužnícke vychutnávanie, priamno z pekáča, len tak s vidličkou a spohľadom na pripravené „pifko““! Nikdy z tohoto procesu nevynechávam „nežnejšiu časť polulácie“. Práve naopak, doslova sa teším na „koštovky v mixe“. Mám medzi dievčencami, všetkých vekových i hmotnostných kategórií a od kedy som za „veľkou mlákou“ tak aj bez rozdielu farby pleti, okatými a štebotavými „ríbezľami, čučoriedkami, sýkorkami, či sokolkami, zopár exemplárov“, ktoré aj v jedle, položia na lopatky aj vyše metrákových „juncov“. Dobrota na pekáči, predstavovaná v tomto rcp, chutí všade. Od honosnej vily, cez panelák, na chalúpke, aj pri vatre. V prírode, pod stanom, alebo len tak, na celte. Ale sem tam aj „obyčajní chlapi majú svoj deň“! Trebárs pri „mariášnickom maratóne“ a aby sa kvôli jedlu nemusela robiť prestávka, tak pri „pauzírovacom“. Vtedy ten, čo „pauzíruje (nehrá), láduje do seba“ pripravené posilnenie. Pivo sa pije v priebehu hry! Tak je to …!
- zo sobotňajších halušiek s tvarohom „Cottage Cheese“ nám zvýšilo zo dve hrste, tak som ich na KL masla opiekol obojstranne do zlato_hneda, ako moja Bábika Angelika, čiže mali sme aj zákusok!
|