Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Dalšia výborná polievka, ktorá je u nás velmi oblúbená :-)

Suroviny

Postup

  1. Pripravime si aspon 1/2 kg hovädzieho mäsa, ktore pokrajame na kocky. Dalej 2 stredne velke kosti s trochou mäsa na nich :-) 4 ks väcsie zemiaky, cicer a 2 cibule. Zemiaky si pokrajame na kocky, cibulu pokrajame na drobno. Cicer pouzijeme aj spolu so stavou z konzervy, lebo je v nej vyvarena chut ciceru :-)
  2. Kedze je to hovädzie, robila som ho v tlakovom hrnci. Najprv si na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame mäso, dobre osolime a nechame nejaky cas pokrievkou zakryte dusit, aby pustilo stavu. Potom ho zalejeme vodou. Ja som dala 3,5 l vody, este osolila, tlakovy hrniec zatvorila a nechala varit 40 minut, kym mäso nezmäklo.
  3. Ked bolo mäso uz mäkke, preliala som to cele do druheho hrnca a mäso z kosti odstipkala. Nasledne pridame cicer a od bodu varu, nechame spolu varit 15 minut. Cicer nie je v konzerve totalne mäkky, takze takto aj viac zmäkne, aj sa spoja chute :-) Po 15. minutach pridame aj zemiaky a nechame varit, kym zemiaky dopolovice nezmäknu. To je asi 10 minut.
  4. Zatial si urobime jogurt, ktorym polievku zahustime. Do misky dame cca 450 g jogurtu, 4 kopcovitejsie PL hladkej muky a 1 vajce. Dobre najprv rozmiesame do hladka a pridame k tomu este 3 dl vody, aby to bolo tekute. Dalej si na oleji (aby mäta plavala) chvilku opecieme 2 PL susenej mäty. Ked vam uz olej ozelenie, tak je uz dobra :-)
  5. Ked su uz zemiaky polomäkke, prilejeme do polievky jogurt. Ako lejeme ihned rozmiesavajte :-) Od bodu varu, nechame znova 10 minut varit. Nakoniec pridame opecenu mätu a spolu povarime este 5-10 minut. Ja davam okrem opecenej mäty, aj za 1PL len susenu mätu. Inu chut da opecena a inu len susena neopecena :-) Nakonci dochutime citronom podla chuti.
  6. Polievka je fantasticka, je to moja najoblubenejsia polievka :-) Na druhy den chuti dokonca este lepsie ;-P Vyborne sa k nej hodia mucne prilohy, ako posuch, langos, gözleme atd. Ja k nej zvyknem casto robit cesnakovo-vnatkove kysnute cesto, ktore sa vysmaza v oleji. Je to fantasticka kombinacia, mozem naozaj len odporucit ;-) Dobru chut..